8. 10. 2016

Výsledky krajských voleb

Tak nám skončily krajské volby, účast byla jako vždy velice nízká, pouze 33,20 % (v Olomouckém kraji). Bohužel žádný kandidát z Hranic se do krajského zastupitelstva nedostal, nejblíže byl MUDr. Ivan Sumara z KSČM, který kandidoval na osmém místě krajské kandidátky KSČM, strana KSČM získala 12,73 % a sedm mandátů. Takže pan MUDr. Ivan Sumara je první náhradník. 
Je zajímavé, že Hranice zastoupení v krajském zastupitelstvu (bohužel) mít nebudou, na rozdíl od Lipníka nad Bečvou, které bude mít hned trojnásobné zastoupení.


Výsledky voleb
Počty mandátu přiděleným jednotlivým stranám

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Podle serveru Českého statistického úřadu byla v Hranicích, za všech 20 okrsků, volební účast 28,3%, to je nic moc.
Registrovaných voličů 15098, z toho přišlých k volbám 4283, odevzdaných hlasů 4276 a platných 4223.
A nyní se podívejme na nejžhavějšího kandidáta z Hranic.
Zdroj: Český statistický úřad http://www.volby.cz/:
V Hranicích starosta a jeho Volba pro OK získali 10,37% hlasů, takže je volilo 438 voličů...
Za celý Olomoucký kraj získal JK celkem 353 preferenčních hlasů, a předstihnul jej místostarosta Litovle se svými 399 hlasy - zase není první...
Těch 353 hlasů je velmi důležitých.
Protože v komunálních volbách 2014 samotný JK získal v Hranicích celkem 927 preferenčních hlasů, zatímco v těchto krajských volbách v Hranicích už jen 169... (i za celý OK získal méně preferenčních hlasů než v roce 2014 v Hranicích, kdy se svezl na vlně popularity ANO2011 a hraničáků, kteří je čtyři přeskočili).
Zcela jednoznačná výpověď o realitě a názorech voličů, navzdory bombastické reklamě a prezentaci sebe sama např. v Hranickém zpravodaji.
To je fiasko, plynoucí z faktů a od lidu - voličů, i proto, že Hranice nemají zastoupení v kraji.
Asi bychom se měli v Hranicích zamyslet nad blížícími se komunálními volbami v roce 2018.
S pozdravem
L.Fojtík

Anonymní řekl(a)...

Aspoň je vidět, jaká jsou hraničtí (a nejen ti) voliči telata. I v Hranicích totiž jednoznačně vyhrálo hnutí ANO, které nemělo na kandidátce jediného Hraničáka.

Anonymní řekl(a)...

Mluvíme pouze o Hranicích, ale pan Kudláček, když odcházel z ANO, tak mluvil o čtvrté největší oblasti Olomouckého kraje, oblast Hranicko-Lipnicka. Jasně mluvil, že nejde o něho, ale že by táto oblast měla mít v kraji zastoupení. A má. Dokonce trojnásobnou. Jak zde bylo uvedeno, všichni tři jsou z Lipníka nad Bečvou. Hranice zase ostrouhaly.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby zůstal v ANO, a on byl původně na volitelném místě (!), které se mu ale nelíbilo (a kdyby byl tak dobrý, za jakého se považuje, mohl poskočit preferenčními hlasy), tak mohl být na kraji a Hranice mít svého krajského zastupitele - jenže ta jeho touha být první.
Volby ale ukázaly holou pravdu - bez zázemí silné strany nebo známých místních nemá šanci, protože sám nemá co nabídnout.
Škoda, že se nedostal na kraj Sumara, o chlup, na druhé straně se ale nyní může plně soustředit na Hranice. Volby se blíží a zkušenosti má, musí jej ale být více vidět a slyšet.

Anonymní řekl(a)...

Vždy znova mě rozesměje jak si zaostalí občané myslí, že volbami rozhodují o zastoupení svých potřeb v rozhodovacích orgánech řízení státu.
Jediné co jejich hlasy ovlivní je dočasná skladba parazitů u koryt plněných z našich nehorázných daní.
Uvítám nějaký příklad kdy tomu tak nebylo...

Anonymní řekl(a)...

To je do jisté míry pravda, protože zvolení vždy rozhodují o cizích penězích, prezentují sebe sama za veřejné prostředky a nemají odpovědnost.
Jak by asi vypadaly kandidátky, kdyby funkce starostů, hejtmanů, poslanců a senátorů byla čestná, jako služba veřejnosti, bez tučné odměny. Prořídly by.
Bohužel vždy by se ale našli finančně zajištění lidé, kteří by i tak kandidovali, a pak si namastili kapsu na úplatcích za veřejné zakázky.
Jenže lepší systém neexistuje nikde na světě a nikdo na nic lepšího nepřišel.

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mne, zda všichni místní krajští kandidáti zaplatili MKZ za výlepové plochy...?

Anonymní řekl(a)...

Není pravda, že nic lepšího neexistuje. Ani se nemusí vymýšlet žádné utopické systémy. Postačí uzákonit hmotnou odpovědnost všech politiků a úředníků státní správy. Podepisuje ji kdejaký skladník v bezvýznamé firmě a na základě toho odpovídá za každý šroubek. Když se mu jich bedna ztratí, má vyhazov a zaplatí tu bednu. Jak prosté...

Anonymní řekl(a)...

To je pěkná hloupost, odpovědnost politiků a úředníků.
U politiků totiž nejde o zaměstnanecký poměr na základě smlouvy, dvoustranné dohody zaměstnavatele a zaměstnance (kde šéf rozhoduje o osudu zaměstnance), ale o vznik mandátu volbou od voličů, a to je problém - volby jsou totiž anonymní, takže se neví, kdo politika volil a kdo má tudíž právo jej sankcionovat, protože ani není možné určit, že vůbec koná v rozporu s těmi, kdo jej zvolili.
To, s čím nesouhlasí jeden, s tím může souhlasit naopak druhý.
To co jeden považuje za mrhání, druhý volič považuje za investici.
To co jeden považuje za neúspěch, druhý za podnikatelské riziko.
Jeden na věc nahlíží jako na ztrátu a škodu, druhý jako na odpis použité položky.
Není jak sjednotit postoje a názory na danou věc.
A není náhodou, že tento systém vytvořili politikové, protože jim vyhovuje.
A kdo je zvolil a v podstatě tento systém alibismu a neodpovědnosti odsouhlasil, no přece voliči.
Pokud jde o úředníky, zde problém spočívá v tom, že jim šéfují právě politikové, a když úředník udělá něco, co se pak ukáže jako špatné, ale chtěl to šéf-politik, asi těžko lze volat úředníka k odpovědnosti, úředník musí příkaz nadřízeného poslechnout a pokud jde o věc, která smrdí, tak šéf-politik ji nedává na papíře, ale ústně a úředník, fakticky zaměstnanec, není v pozici, aby trval na papíru - buď poslechni nebo jdi. Samozřejmě mám na mysli problém rozhodování v rámci úředníkovy agendy a potencionální škody z toho plynoucí, pokud úředník ukradne židli, tak by ji samozřejmě měl zaplatit..., stejně jako za prokazatelná pochybení v rámci svých úkonů, např. když nedodrží zákonnou lhůtu a postup, což na radnici není neobvyklé. A hádejte, kdo to neřeší - no přece politikové, námi volení.
Do jisté míry začarovaný kruh.

Anonymní řekl(a)...

Komunisti zaplatili. Viděl jsem účty. AB

Anonymní řekl(a)...

U politiků že nejde o zaměstnanecký poměr?
Minimálně u těch kteří byly zvoleni do výkonných orgánů státní moci jde o zaměstanecký poměr. Voliči je najali, aby co nejlépe hospodařili s veřejnými prostředky všeho druhu a chovali se k vlastní zemi jako odpovědní hospodáři.
Omlouvat to, že se tak nechovají právě tím, že se jim tak chovat prostě nechce je buď propaganda, nebo příznak mozkové choroby, narušující logické myšlení.

Anonymní řekl(a)...

Pak by se to mělo prezentovat a zjišťovat, kdo zaplatil a kdo příp. využil, resp. zneužil možnosti.
A máte investigativní podnět k činnosti.

Anonymní řekl(a)...

Pletete hrušky s jablkama.
Vámi použitý termín "byli zvoleni do výkonných orgánů státní moci" je nesmysl.
Volí se do např. Poslanecké sněmovny a Senátu, a to jsou politikové a nejedná se o výkonné, nýbrž legislativní orgány - viz Ústava ČR, trialita dělby moci.
Pak jsou výkonné orgány jako je např. Vláda ČR a její ministři - již úředníci, ale i když může být ministr současně poslancem, tak do funkce člena vlády je jmenován (prezidentem na Hradě), nikoliv volen občany.
Takže velmi zjednodušeně volen do zastupitelské funkce nerovná se zaměstnanecký poměr, jmenován do úřednické funkce rovná se zaměstnanecký poměr.
A právě u zaměstnaneckého poměru je již odpovědnost mnohem lépe definovatelná, sankciovatelná a vymahatelná, ale...
...naplnění je bohužel otázka vůle, která chybí.

Anonymní řekl(a)...

Definujte co je úkolem legislativních orgánů. Papouškování občanské nauky je k ničemu.

Anonymní řekl(a)...

Úkol legislativních orgánů najdete v občanské nauce...:-)
Hlavní je, že zákonodárci - poslanci a senátoři nejsou zaměstnanci a tudíž nenastupuje odpovědnost dle zákoníku práce.

Anonymní řekl(a)...

To už víme, že umíte jen přeříkávat poučky, vnímavému čtenáři to nemusíte opakovaně dokazovat. Odpovědi jste se vyhnul.
Ale dobrá, slabší mají prý dostat druhou šanci.
Otázka na cenu útěchy:
Pobírají členové a členky obou komor parlamentu za svou účast v tomto zákonodárném sboru ČR mzdu?

Anonymní řekl(a)...

Ne. Nepobírají. A hádejte proč?
Jinak Vám do vnímavosti chybí opravdu hodně, nicméně máme demokracii, holt i analfabet s fatální neznalostí základů fungování společnosti má hlasovací právo.
Ale nebudu Vás unavovat, myšlení, stejně jako znalosti, není Vaše silná stránka.
Pobírají plat. Mezi mzdou a platem je rozdíl.

Anonymní řekl(a)...

Velice Vám děkuji za blahosklonné a ohleduplné poučení o jemnostech právnického jazyka, který nazývá tu samou věc hned třemi slovy.
Konečně jste také odpověděl konkrétně. Čili nastala shoda v tom, že členky a členové obou komor parlamentu pobírají za práci v těchto státněsprávních orgánech plat.
Jako analfabetický Jouda z Horní dolní však potřebuji neustále pomáhat s otázkami. Při své osvícené vzdělanosti mi jistě dokážete vysvětlit od koho ten plat pobírají a za co jej dostávají.