12. 9. 2016

Sady Čs. legií soutěží o titul Park desetiletí

Hranické Sady Čs. legií se účastní soutěže o park desetiletí. Nyní se rozběhlo internetové hlasování o Cenu veřejnosti, kde můžete podpořit  náš park i vy. (www.parkdesetileti.cz).



Park je kulturní památkou, byl vybudován podle projektu významného architekta Františka Thomayera již na začátku 20 století, včetně vodního bazénku a fontány. Roku 1923 zde byl odhalen pomník Jana Husa od Julia Pelikána. Park utrpěl při povodních 1997 , ale již předtím postupně chátral. Celková revitalizace Sadů Čs. legií začala na konci roku 2011 a stála přibližně 20 milionů korun. Město na ni získalo dotaci z Regionálního operačního programu  Střední Morava.  
V rámci této akce došlo v Sadech Čs. legií k rozsáhlé úpravě zeleně. Přestárlé a poškozené stromy byly vykáceny, stejně tak i náletové dřeviny. Naopak zde ale byly vysazeny nové dřeviny, které by měly být odolné vůči kolísání hladiny spodní vody.  
Kromě toho proběhla   úprava komunikací v parku,  byly vybudovány   vyhlídky na Bečvu, opraven hudební altánek a vodní prvek.  Úpravy se dotkly také prostoru  za parkem směrem na Teplice nad Bečvou. Aby park lákal všechny generace, nezapomnělo  se na dětská hřiště a na nejnutnější zázemí pro návštěvníky.
Zdroj zde.

Dodatek redakce, náš park Sady Čs. legií již jednou zvítězil a to v roce 2013, vyhráli celostátní soutěž parků, více zde.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Děkujeme za odkaz, hlasovali jsme celá rodina. A myslím si, že by měl hlasovat pro park každý obyvatel města Hranice, protože Sady Čs. legií jsou momentálně tím nejhezčím místem v Hranicích. Chodíme tam dost často a už jsme tam několikrát viděli i pana starostu. S manželem panu starostovi inženýru Jiřímu Kudláčkovi moc fandíme a děkujeme mu za vše, co pro Hranice dělá a doufáme, že ještě dlouho dělat bude. Za jeho vedení se z Hranic opět stalo město, ve kterém je radost žít. Skoro jsme už ani nedoufali, ale dočkali jsme se. Moc děkujeme. Věra a Petr Heryánovi.

Anonymní řekl(a)...

Park je opravdu krásný, škoda, že se nemůžeme chlubit ostatní zelení ve městě a místních částech.......

Anonymní řekl(a)...

K autorovi komentáře"...škoda, že se nemůžeme chlubit...":
Po mnohaleté "pozornosti" hranické zeleni ze strany pánů Vinklera, Hlavinky, Juračky, Zimy, Wildnera, Ondriášové a dalších je na stavu hranické zeleně krásné sledovat, že to jde lépe!
AB

Anonymní řekl(a)...

Tomu malému kousku zeleně říkat park je opravdu sranda. Obzvláště po nezdařené a předražené překopávce, kdy pískový buzerplac a cesty zabírají téměř polovinu plochy. O imbecilním nápadu zavlažovat pitnou vodou když vedle teče Bečva nemluvě.
Nebude trvat dlouho a následky tzv. revitalizace budeme muset za další miliony sanovat.
Dalším omylem je, že hudební altán byl opraven. Byl pouze zvenku našpricován aby to tak pro hlupáky vypadalo. Koroze stavebních prvků řešena nebyla.