30. 9. 2016

Potvrzeno: Hranická propast je nejhlubší na světě!

Další příspěvek na nejnovější novinku.
Hranická propast je nyní oficiálně nejhlubší zatopenou jeskyní na planetě s naměřenou hloubkou 404 metrů. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro nedaleko Říma s údajem 392 metrů.
Hranická propast si připsala světový unikát. Po mnoha letech bádání v této zatopené jeskyni se splnil sen mnoha speleologů, kteří výzkumu obětovali tisíce hodin.  Hloubkový průzkum, který provedl tento týden v úterý tým v čele s polským potápěčem Krzysztofem Starnawskim zjistil, že je Hranická propast nejhlubší na světě.  Se svou hloubkou 404 metrů pokořila i propast Pozzo del Merro v Itálii. 

Pokračování příspěvku a zdroj zde.

3 komentáře:

František Kopecký řekl(a)...

Tak teď jen jak přilákat davy turistů a využít tohoto prvenství k přetvoření Teplického údolí jako top turistického cíle. MAS Hranicko, Hranická rozvojová agentura a město Hranice teď pracují na získání financí na vznik velké komplexní odborné studie, která by navrhla, jak lokalitu rozvíjet, samozřejmě s ohledem na ochranu přírody a blízké lázně. Pár vizí už je ale na stole: využití prázdné budovy vlakové zastávky Teplice n. B. jako "brány" k propasti (infocentrum, občerstvení, populárněvědecké centrum, prostorová imitace vnitřku propasti, 5D vizaulizace a zážitky), atraktivity pro rodiny s dětmi (lanové centrum v lese, stezka ve stromech, dětské hřiště), rozšíření parkování, rozšíření podchodu pod tratí, nové příchozí pěšiny a cyklostezky, rozhledna směr Černotín v sousedství propasti, přírodní park s přírodními atraktivitami vedle propasti, vybudování přístupu až k hladině jezera.... Záleží ale na mnoha subjektech: Hranická rozvojová agentura, město Hranice, obec Teplice nad Bečvou, Lázně Teplice nad Bečvou, Olomoucký kraj, AOPK, Zbrašovské aragonitové jeskyně, CzechTourism, Lesy České republiky, Český svaz turistů, České dráhy....
Vyřešit by se taky musela komplikovaná situace kolem nádražní budovy. Frekventovaná silnice, nevhodné nájezdy na parkoviště, nepřehledná křižovatka, "špunt" podjezdu pod tratí...

Anonymní řekl(a)...

Úžasný plán, jak něco zničit, aby se jedinců napakovalo?
Na druhé straně, je to poněkud naivní představa, jak se tam pohrnou davy, ta propast už jedinečná byla i předtím a nijak se tam davy nehrnuly, protože fakticky vzato, je teď úředně nejhlubší, ale uvidíte to, když tam přijdete? Ne. V tom je problém. Lidem by se mohlo ukázat jen to, což tam dávno je.

Anonymní řekl(a)...

O propast vůbec nejde. Pár nemakačenků z neziskovek se jen těší na peníze z cizích daní. Na prahu ekonomické a válečné krize to vyznívá tragikomicky.