11. 1. 2015

Tanečky místních politiků kolem městské akciové společnosti přetrvávají

Mgr. Miroslav Raindl

Problém řízení Ekoltesu je tak starý, jako tato firma. Nepochopitelná je již zvolená forma - akciová společnost, která má i dvacátý rok své existence jediného akcionáře – město. Nepochopitelná však jen do té doby, než se podíváte na personální obsazení představenstva a dozorčí rady Ekoltesu.

Firma s přibližně 70 pracovníky, kterou by vzhledem k její velikosti měl řídit ředitel se svými spolupracovníky, je ještě navíc od svého vzniku trvale „řízena a kontrolována“ minimálně 7 místními politiky. Takovou „péči“ nevěnují v běžných tržních podmínkách akcionáři ani firmám 10krát větším.

Toto zjištění vysvětluje, proč je „nutná“ tak nafouknutá bublina o názvu „řízení Ekoltesu“, proč je Ekoltes v takovém stavu, že bylo třeba se ztrátou prodat kotelny, proč při každé kontrole v Ekoltesu kontrolní výbory při zastupitelstvu zjišťují další a další nedostatky, atd.

Jak na tento vývoj reagovali ti, kteří reagovat měli? Tedy představitelé ČSSD, ODS, Hranic 2000, kteří se po celou dobu existence Ekoltesu střídají „u vesla“ na radnici? Zaujali pozici mrtvého brouka a střídali se v placených pozicích, které v Ekoltesu uměle vytvořili, případně tento stav trpěli a přehlíželi signály o škodlivosti takového „řízení“.

Po téměř 20 letech parazitování na zajišťování služeb pro město se nelze divit nedůvěře, se kterou je přijímána informace politiků o ochotě se touto otázkou zabývat. Těch místních politiků, kteří se vesměs v různých kombinacích na řízení města a Ekoltesu v uvedeném období podíleli.

Pochybnosti vzbuzuje i to, že je pozornost občanů opakovaně směrována k tzv. monistické variantě akciové společnosti, když lze téhož dosáhnout okamžitým vyhnáním politiků z představenstva už v současném modelu. Jak elegantně se ale nastrčením monistické varianty pozornost odvede od daleko důležitější otázky – proč vlastně dále zakonzervovávat Ekoltes do jakékoli formy akciové společnosti? Nebo snad místní politici hodlají do Ekoltesu vpustit cizí kapitál, tedy dalšího akcionáře? Aby nám pomohl „zkvalitňovat“ péči o zeleň, o čistotu města, o městský majetek? To asi ne, ale rýsují se tu i jiné možnosti. Velmi aktuálním a přitom zajímavým tématem se díky změnám legislativy stává například městské odpadové hospodářství … a soukromí zlatokopové už čekají ve frontě. Pochybuje někdo, že jim jde o něco jiného, než o peníze, které by jinak skončily na účtech města?

Zkomplikujme jim to – převeďme Ekoltes na příspěvkovou organizaci. Pokud by nezbytná analýza daňových důsledků byla pro tuto variantu nepříznivá, svlékněme z Ekoltesu aspoň směšně velký háv akciové společnosti, z jehož každého záhybu na nás vykukuje nějaký rádoby politický odborník a oblečme ho do co nejtěsnějšího obleku, např. společnosti s ručením omezeným. Výběrové řízení je možné vyhlásit okamžitě, pokud ve prospěch této varianty padne definitivní rozhodnutí. Dva, ve výběrovém řízení vybraní odborníci, by zájmy města v Ekoltesu museli být schopni ochránit. Než budou zvoleni, tedy na relativně krátkou přechodnou dobu, by toho zatím měli být schopni i současný předseda dozorčí rady p. Úlehla, působící v Ekoltesu od roku 1995 a pan Juračka (od roku 2013).

Takže se nemusí na nic čekat. Nic nebrání okamžitému odvolání celého zpolitizovaného představenstva Ekolesu, najmenování nového předsedy představenstva (ředitel Ekoltesu) a dvou členů (z řad klíčových vedoucích pracovníků Ekoltesu), kteří za svůj manažerský plat mohou navíc vykonávat i tyto činnosti do doby, než bude připraveno nové řešení. Čtvrté a páté místo v představenstvu se na toto přechodné období obsazovat nemusí. Dozorčí rada by tedy po dobu výše zmíněného výběrového řízení pracovala v původním složení.

Řízení Ekoltesu a zajišťování služeb pro město obecně je jedním z klíčových problémů současných Hranic. Řešení by mělo být výhodné pro město, nikoli pouze pro politiky současné koalice. Tedy navrženo tak, aby přežilo i komunální volby v budoucnu. Překvapuje mě proto, že diskuze o tak závažné změně probíhá po celou dobu skrytě v koaličním zákulisí a jak se zdá, hodlá koalice opoziční zastupitele víceméně formálně „seznámit“ až s dokončeným návrhem.

Možná si nyní kladete otázku, proč se zabývám těmito otázkami na stránkách Hranických listů. Odpovím otázkou - znáte v místních podmínkách jiný komunikační prostředek, který takové diskuzi dává prostor?

Závěrem považuji za svoji povinnost ocenit práci většiny pracovníků Ekoltesu a zdůraznit, že tímto kritizuji výhradně působení místních politiků. A opakovaně zdůrazňuji, že byl dostatek času a podnětů řešit problém již v minulosti. Kontrolní výbory v období 2006 až 2014 poukázaly na řadu chyb a nedostatků. A výsledek.....?

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Čím to je, že po každých dalších komunálních volbách se na radnici octne ještě horší sestava než byla ta předešlá. Naděje, že se něco změní k lepšímu je mizivá.
P.R.

Anonymní řekl(a)...

V děkování všem bych byl opatrný, minulý týden, když sněžilo, tak se uklízel sníh pouze od zastávek, ne od příchodových chodníků. Popisuji stav v 6,30 u Hypermarketu Albert/ na jedné zastávce 2 osoby/,dále v 6,38 Drahotuše u Pressbetonu 1 osoba uklízela pouze zastávku. V 8 h ještě nebyl prohrnutý chodník. Dnes naproti pracovnímu úřadu v 10 h několik osob imitovalo pro mne neznámou činnost. Skutečně se to v tom shluku nedalo poznat, co tam dělají. V rukou měli košťata a lopaty. Jako start pro neztrácení pracovní návyků to snad bylo dobře. Pro mne jako daňového poplatníka se však naskýtá otázka: Kdo a podle a jakých kritérií rouhoduje o nasazení počtu těchto osob ? Zatím mi vychází, že to určitě není v mém zájmu a ani zájmu města Hranic. Lokalit, kde by bylo tyto osoby potřeba nasadit je víc. Svinčíku je po Hranicích dost a tím nemyslím jen radnici.
P.N.

Anonymní řekl(a)...

Pane Raindle, tím najmenováním nového předsedy Představenstva (ředitel Ekoltesu) jste snad neměl na mysli stávajícího ředitele pana Vinklera? Pokud by měli zůstat u kormidla Ekoltesu Vinkler se svým zetěm Michálkem (mimochodem Michálek byl na kandidátce ČSSD), vůbec nic by se tím k lepšímu nezměnilo. A to ani za předpokladu, že by se právní forma Ekoltesu změnila z akciové společnosti na společnost s ručením omezeným. To snad víte. Nebo ne?

Anonymní řekl(a)...

Možná třeba tím, že my ovčané jsme nepoučitelní idioti bez paměti?

Anonymní řekl(a)...

Pane Raindle, máte určitě pravdu. Ale s manželkou máme obavy, že si s vámi pan Juračka vytře, však víte co. Je to nemocný kariérista, který si získal sigmácké svazáky. Vždyť Lesák velí radnici. Juračka musí Lesáka poslouchat, jinak by nebyl burgermaister. Manželé XYZ

Anonymní řekl(a)...

Formálně nás seznámit s návrhem koalice co se týče Ekoltesu je velmi správné pojmenování. Kolik let už se stále Ekoltes a jeho práce kritizuje??? Fakt už moc dlouho a náprava žádná.Za mne - ukončit a zavést Technické služby města.Když to jde jinde tak proč ne u nás. JŽ

Anonymní řekl(a)...

K "Pane Raindle, tím...":
Na osobu Vinklera mám stejný názor jako autor tohoto komentáře.Ale všechno najednou není dobré řešit. Navíc by měl mít možnost se k otázce ředitele vyjádřit ten, kdo by byl vybrán jako jeho nadřízený. Tedy řešit postupně.
Otakar

Anonymní řekl(a)...

Otakare, rád bych věřil. Konečně, říká se, že vše má svůj čas. Ale jde o to, že podobným způsobem se Vinkler dostal před mnoha lety do sedla. Na to se dnes možná zapomíná. Když tehdy vyštípal svého nadřízeného, tehdejšího ředitele, do funkce nebyl jmenován hned. Už tehdy někteří dobře věděli, co je Vinkler za člověka. Na místě ředitele byl Vinkler také napřed jako provizorní řešení a docela dlouho. Teprve po čase byl jmenován. A jaká zla k dnešnímu dni stačil napáchat. Zdaleka vše nevědí ani všichni zastupitelé. Natož tak řadový občané. Takže tady není moc na co čekat. Takovým je potřeba zatnout tipec okamžitě. Jak dostanou sebemenší prostor, využijí ho ve svůj prospěch. Jeho místo by určitě dobře zastoupila třeba ekonomka, paní Žeravíková. Dočasně by to určitě zvládla. O Ekoltesu má za ty roky už dávno přehled a dobře ví, co je potřeba kde zlepšit. Dobře také ví, jaké jsou příčiny jeho dnešního zoufale kritického stavu. Že v principu nejde ani tak o změny nějaké organizační struktury nebo změny právní formy, ale že jde o změny personální, systémové a pracovně procesní. Hlavně by se zastupitelé měli vyvarovat nahrazení Vinklera zetěm Michálkem. Po boku svého tchána už se od něj stihl naučit mnohé. Bohužel nic dobrého to není.
Papilio

Anonymní řekl(a)...

Papilio bravo, krásné shrnutí.
JN

Anonymní řekl(a)...

Forma akciové společnosti je nejlepší možnou formou pro fungování takové společnosti. Nechápu, proč si pan Raindl nenastujuje příslušná ustanovení občanského zákoníku a zákona o obch. korporacích a nezjistí si více.

Anonymní řekl(a)...

To: "Forma akciové společnosti je.....":
Ano, máte pravdu. Jen jste zapomněl(a) napsat proč. Je nejlepší pro místní parazity. Do takové akciové společnosti se jich vejde víc než do kterékoli jiné!
Honza K.

Anonymní řekl(a)...

Neresil bych vhodnost ci nevhodnost formy, ale vysledek. Ten je vseobecne kritizovan. Pokud mesto nedokaze ekoldes ridit, ku prospechu obcanu, pak je jedno, jestli je to akciovka s vetsinovou ucasti mesta, nebo prispevkovka zrizena mestem. Snad v pripade akciovky je to politicky mensi problem. Navenek a pro lidi je dulezity vysledek. A k te forme - pokud anonym nademnou je presvedcen, ze akciovka je nejlepsi, nebudu mu to vyvracet, je to nejlepsi forma pro tunel penez z mesta, pochypbne posty, obcas ji voli mesta chteji-li nekterym zajistit korytko mimo mesto... Castou formou jsou ale mestske sluzby prispevkovou organizaci a v techto pripadech vetsinou dobre fungujici. Chapu, ze pro predstavitele mesta je politicky mene problem schovat sluzby co neumi ridit za akciovku, ktera funguje samostatne. Oni i ti volici nejake ty hlasy volne rozprostrou mezi vsechny a koalice zastre jakekoliv nazory volicu, co jeste k volbam prisli... Vyda alibisticke programove prohlaseni, k problemum se stavi znacne rezervovane, naznak reseni v mlze... A proc resit - koryta funguji, tunely pruchozi, politicka spokojenost vsestranna... a ze je nekdo proti - do pristich voleb to neni zajimave, mame vetsinu, tak co...

Anonymní řekl(a)...

Akciovka je nejlepší pro občany. Ušetří se díky tomu obrovské množství peněz. Je nejtransparentnější možností. Jen je potřeba aby město buďto část prodalo a pak úklid řešilo ver. zakázkou a nebo zlepšilo dohled. Příspěvková organizace je pro město jako Hranice cesta do pekel. Dá se hůř řídit. To vám potvrdí každý, kdo alespoň trochu zná management.

Anonymní řekl(a)...

Německy se to řekne "drek".
Jsem se nedočetl, že akciovka je to nejlepčí. Že vy ste člen představenstva a chcete prachy. Zíma? Hlavinka? Losos? Juračka? Oulehla?....

Anonymní řekl(a)...

Nedej bože, Vinkler

Anonymní řekl(a)...

"Akciovka je nejlepší pro občany"...."Jen je potřeba aby město...část prodalo..." Autor, nejspíše místní "podnikatel" propojený s nějakou koaliční stranou, zapomněl doplnit "...a já pak své služby budu městu se ziskem prodávat". Zmíněný komentář musel vyplodit člověk, který nás ostatní považuje za úplné hlupáky.

Anonymní řekl(a)...

"Akciovka je nejlepší pro občany":
Po bezmála 20 letech zkušeností s fungováním akciovky a navíc při existenci řady těch, kteří na ní parazitovali i nadále v zastupitelstvu, napsat něco takového je spíš provokace, než vážně míněný názor. Jen blázen věří, že se Zima, Úlehla, Juračka atd změnili.

Anonymní řekl(a)...

Trocha teorie pro hranické politiky
Akciová společnost umožňuje shromáždit kapitál různých vlastníků a pomocí tohoto vlastního kapitálu uskutečnit podnikatelský záměr. Majitelé akciové společnosti se mění prodejem a nákupem akcií. Akciová společnost vznikla v 17. století jako forma vlastnictví velkých obchodních a průmyslových podniků.
Akciová společnost se zakládá v zásadě ze dvou důvodů, jednak v případě podnikání v poměrně velkém rozsahu nebo v případě přání zakladatelů zůstat anonymní.
Ten, kdo se v praxi setkal s těmito otázkami, musí považovat současnou formu Ekoltesu (akciovou společnost) za nesmysl. A pokud někdo s podnikatelskými zkušenostmi tvrdí opak, sleduje jiné cíle, než ty, které oficielně prezentuje.

Anonymní řekl(a)...

Ad: Trocha teorie...
Tento článek o teorii akciových společností by měl být zlatem tepaným pravidlem pro Mě. Radu, která tomuto zvěrstvu přihlíží a participuje na něm. Tato A.S. tuneluje kapitál Města a bere pouze ZISKY. NÁKLADY jdou na vrub občanů Hranic.
Zatím nám zbývá nám jen tepat do ní, avšak snad se podaří vytepat šperk...
(Který ovšem neukradnou místní straky ?)
Zdravím a v pondělí na zastupitelstvu
Krucifix

Anonymní řekl(a)...

Pozor! Zastupitelstvo není v pondělí 19.ledna, ale 19.února.