29. 3. 2013

A veřejnou zakázku vyhrává... firma s anonymními akciemi

Pod tímto názvem zveřejnila ČT24 zprávu o projednávání připravované zákonné úpravy akcií na majitele. Ze zdroje, který je k dispozici ZDE, uvádíme některé pasáže:

Podle nedávné zprávy OECD jsou "akcie na majitele v listinné podobě" – to znamená firmy, jejíž vlastníci zůstávají v anonymitě – povoleny bez omezení pouze na Nauru, Marshallových ostrovech, Anguille a Guatemale. A pak v Česku…

Tato forma přitom přímo ponouká ke snadnému zneužití veřejných peněz. Vzhledem totiž  k tomu, že se tyto firmy mohou ucházet o státní zakázky, hrozí, že na veřejných tendrech mohou profitovat sami zadavatelé – tedy ti politici a úředníci, kteří o rozdělení zakázek rozhodují…
"Listinné akcie na majitele mohou být prostředkem, který umožňuje snadné, nízkonákladové a v podstatě neodhalitelné provádění korupčních jednání. Tyto společnosti mohou sloužit k zakrytí skutečných vlastníků a mohou být nástrojem korupčních jednání," stojí ostatně v důvodové zprávě k vládnímu návrhu zákonné úpravy akcií na majitele…
 

Když jsem ze zvědavosti zabrousil do dostupných informací o veřejných zakázkách v Hranicích, narazil jsem na akciovou společnost Teplotechna Ostrava, která je v posledních letech jedním z největších dodavatelů pro veřejné zakázky města.
Teplotechna Ostrava a.s. je podle výroční zprávy za rok 2011 z víc jak 90% vlastněna společností NEXIS Trade, a.s., která mezi povinnými informacemi v Obchodním rejstříku a Sbírce listin uvádí:







Teplotechna Ostrava byla vybrána v roce 2010 k provedení rekonstrukce šaten na městském koupališti. Vysoutěžená cena této veřejné zakázky byla 8,5 mil.Kč. Následně, díky dodatkům, ale už bez výběrového řízení, narostla o další 2 mil. Kč. Jak bylo donedávna možné se dočíst na webových stránkách města z kontrolní zprávy vypracované Kontrolním výborem zastupitelstva (mezitím dal někdo pokyn k jejímu odstranění), věcná náplň zmíněných dodatků přitom vesměs byla původně součástí projektu rekonstrukce šaten. Z projektu byla vypuštěna usnesením rady města 8.9.2009 - usnesením té rady, v níž zasedali i 3 členové představenstva a dozorčí rady Ekoltesu, který zmíněnou veřejnou zakázku měl ve své režii. 


V minulém roce proběhlo výběrové řízení na rekonstrukci Domova seniorů, jehož stěžejní součástí bylo zateplení obvodového pláště. Společnost, která ve výběrovém řízení zakázku získala, se po několika měsících za nejasných okolností zakázky vzdala (údajně nabídla nereálně nízkou cenu). Vedení města, aby vítězi prvního výběrového řízení odchod usnadnilo, dokonce prosadilo snížení postihu vyplývajícího z uzavřené smlouvy. Opakované výběrové řízení vyhrála … společnost Teplotechna Ostrava. S nabídkovou cenou přibližně ve výši vítězné nabídky z prvního výběrového řízení.


V úvodu kritizovaná forma vlastnictví akciových společností ucházejících se o veřejné zakázky s sebou nese známá rizika. Anonymní vlastníci, ale i participující komunální politici by proto měli počítat se zvýšenou pozorností veřejnosti. 

(mpok)

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hranické listy, klobouk dolů před vaší redací. Jako pracovník radnice oceňují Vaše příspěvku a informace, které se hned tak neobjeví.
Jen tak dále.
KJ

Anonymní řekl(a)...

Kdo vlastní akcie SVT Group a.s., která parazituje na Ekoltesu?Co na to kontrolní výbor města Hranice?
Odpovím si sám :To se nikdo nedoví, Ty můj "kfítku" medový jen málokdo to ví:-)

M.V.

Anonymní řekl(a)...

98% akcií SVT Group, a.s. vlastní Martin Los.
jzb

Anonymní řekl(a)...

35% Ivan Holinka, 30% Tereza Kyčerková, 20% Renáta Hótová, zbytek zaměstnanci firmy. Proč vás to tolik zajímá?

Anonymní řekl(a)...

Zajímá nás to třeba proto, že Ekoltes by měl dělat na dodavatele služby výběrové řízení.A Vy ,co víte ,kdo vlastní akcie uvedné společnosti, víte, zda bylo děláno výběrové řízení na služby pro Ekoltes?My zaměstanaci Ekoltesu víme jak to bylo.My se divíme, proč akcinář Ekoltesu ...nevypíše na uvedené služby výběrové řízení a proč Los seděl jako dodavatel služeb v dozorčí radě Ekoltesu...to, že to bylo porušení hospodářské soutěže je evidentní.

M.V.

Anonymní řekl(a)...

Dnes ,kdy je už město Hranicce plátcem DPH , ztrácí Ekoles své opodstatnění.Slouží pouze jako pašalík pro koaliční poslance.Pro občana nic nenese.Tito poslanci vlastně diktují úředníkům na městě ,místo toho aby služby řídili úředníc.Je to k pláči.
Co na to finanční výbor?

Roman

Anonymní řekl(a)...

Příští rok tady máme volby.
Koho tedy doporučit, zvolit, nebo vypráskat?
A nemyslím tím strany, ani jejich tzv. osobnosti, ale někoho z Vás.
A vůbec mi nebude vadit, když se tady kandidát pochválí, když už nemá zatím jinde moc možností.
Pište návrhy.

Krucifix

Anonymní řekl(a)...

Naprosto s Romanem souhlasím. Práce Ekoltesu pro město by měla být pod kontrolou úředníků Městského úřadu. Od toho ti úřadníci tam jsou. Jak to ale může fungovat, když se mezi úřad a ekoltes natlačí pár místních politických parazitů?? kteří by správně měli z povzdálí dění monitorovat a zasáhnout v případě potřeby. Jak potom reálně mohou něco řídit ti úředníci? Vždyť by je ti parazité vyházeli.
Problém není v pracovnících Ekotesu, ten bordel mají na svědomí ti, co "srdnatě hájí zájmy občanů města" za peníze Ekoltesu (města) tak, že dovedou situaci tam, kde dneska je.
jzb

Anonymní řekl(a)...

To:Krucifix
Správná otázka. Ti, kteří mají chuť do toho jít by měli začít s přípravami na volby. Je nejvyšší čas vyměnit ty omšelé zkameněliny vezoucí se mnoho let ve vyjeté koleji směrem k řešení vlastních zájmů.
Eda

Anonymní řekl(a)...

Neví někdo, na kterém z internetových tržišť zadává město Hranice a její organizace zakázky?

K.Moravec

Anonymní řekl(a)...

To:Krucifix

Koho volit?
Řeknu to takto. Jsem mladý. Pobýval jsem studijně ve dvou dalších městech. A když srovnávám, tak mám jednu odpověď. A to odstěhovat se z Hranic.

Hranice mají bohatou historii, dobré umístění (až na ovzduší v mor. bráně), krásnou přírodu kolem, ale lidi problémem jsou lidi. Ne jenom lidi v místní politice. Ti jsou jenom odrazem lidi ve městě (a bohužel musím říct, že je to ten výběr lepších).
Se stačí projít po městě. Všude odpadky, psí hovínka, nepořádek. Lidi si možná hýčkají své byty, ale co je za dveřmi na to kašlou. Jediné na co se zmůžou je nadávání na Ekoltes (neříkám, že ten dělá vše dobře a že tam nejsou potřeba velké změny). Úroveň lidí je tu nízká. Za kulturou lidi nechodí (kino se muselo zavřít, ruší se koncerty kvůli malé účasti) nebo jídlo. Restaurace, kde by se vařilo pořádné jídlo tady skoro nejsou (a když už, tak rychle zavírají), ani kávu nikde neumí, ani pivo točit.

Hranice jsou mrtvé město. Společnost tu nefunguje. Udělat s tím něco by byla tvrdá práce a stejně by to asi k ničemu nevedlo. Lidi tu budou spíše negativně nadávat a protestovat, než aby pozitivně „budovali“.
Hranice dnes nejsou město, kde bych chtěl vychovat své děti a kde bych chtěl žít.

Radim

Anonymní řekl(a)...

To: Radim

Ano. Máte pravdu, co se pollitiky týče.
Vypadá to, že Hranice neřídí lidé, kteří žijí a bydlí v Hranicích. Že je nějak nezajímá, co se děje v centru. Takoví, kteří nalijou x mega do parku, kam za rok přijde 2000 lidí, a ještě dříve tam přijde velká voda, než do koupě budovy bývalého kina. Viděli jsme, jak to bylo s parkovištěm v parku. Najednou se dá postavit i v chráněné zóně, nebo jak se to jmenuje. Dát Vlasákovi peníze z rozpočtu zřejmě znamená pro každého z radních permanentku do divadla, a to se doma počítá. Takže jak píšete, Radime, za dveřma se můžou (radní) smát! A my si tady můžem psát, ale pořád nás to bude sr.t !

Krucifix

Anonymní řekl(a)...

To: Krucifix

Vůbec jste nepochopil, co jsem psal. A podle toho, co píšete jste možná jeden z těch, kdo z Hranic dělá mrtvé město.

PS: Kino nemělo cenu kupovat, když tam nechodili lidi. (tolikrát jsme přišli na promítání jenom dva...)


Radim

Anonymní řekl(a)...

S Radimem mohu jedině souhlasit.
Sám mám rovněž několikanásobně ověřeno, že pro ovčany našich Prdelovic nemá nejmenší cenu cokoli prospěšného dělat.
A ti naši radní? Ty nám nikdo z Marsu nepřidělil. Do funkcí je poslaly volby ovčanů Prdelovic.
M.H.

Anonymní řekl(a)...

Co Radim udělal pro změnu? Píše do HL. Radime, najdi stejné "nespokojence" a zkuste změnu. Neutíkej!
Už tak odešla z Hranic tisícovka lidí. Kvůli zastupitelům - neumětelům? Město řídí tetky, v radě rychlé fretky, výsledkem jsou cetky, vyženem je všetky! A už žádné pletky!

Anonymní řekl(a)...

Ubohé Hranice - hloupí Hraničáci - jak to říkal Śvěrák - blbec, debil, blbec, debil, blbec ... a támhle vzadu jedna výjka - tam sedí dva debilové vedle sebe... Je mi Hranic líto - dokud nevyzdechá ta generace negativistů - budou to pouze ty Prdelovice.

Anonymní řekl(a)...

Je mi z Vás smutno, ve při s váma ale nebudu. Vypadá to, že raději chodíte na pohřby, než na svatby. Tak si to anonyme laskavě přeberte a prosím - myslete pozitivně. Krucifix