26. 12. 2015

Napsali jste nám - Hranické lávky

Všechny hranické lávky přes Veličku jsou ostudou Hranic - socialistický realismus v ryzí podobě, místo výstavby nových se ty staré látají. V příloze posílám obrázky několika lávek z obcí, kde se nestrkají peníze do soukromých zařízení.
Snad to odpovědné inspiruje.

lávka Havlíčkův Brod
lávka Jasenice














lávka Kylešovice
lávka Nový Bor









lávka Suché Vrbné
lávka Sulkov











lávka Paskov
lávka Opava

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Za bývalého režimu se taky budovalo. Pro někoho bohudík, pro někoho bohužel. Pravda je taková, že bývalá vedení radnice se chovala chaoticky a jen lepilo. Školník s "doktorem umění" byli vyhlášení "lepiči".
Konečně město vedou chytří lidé. Všechno nepůjde hladce. Snad se dostane i na lávky.
Zdraví vás Velička s Ludinou

Anonymní řekl(a)...

Hranické lávky
Lávky jsou to pěkné,ale u šesti z osmi chybí náběhové zábradlí.
Tak opatrné s kritikou a nehledět jen na barvu.

Anonymní řekl(a)...

Jelikož ty zobrazené lávky někdo tam u nich povolil k výstavbě, tak to náběhové zábradlí asi nebude zase tak důležité..., a nejde o barvu, ty lávky jsou funglovky, jde o iniciativu a chtění věci změnit.

Anonymní řekl(a)...

Kašlete na lávky. Uklízejte, vyvážejte smetí, hrabejte listí. jen se podívejte na svah za domy 1618 a 1619 na Tř. 1. máje. A hlavně kontejner z náměstí, který je už od 23. 12. plný.
Váš IO

Hranické listy řekl(a)...

pro IO (27 prosince, 2015 13:43)
Děkujeme za upozornění, bude předáno na "patřičná místa" k nápravě.

Anonymní řekl(a)...

Pokud vám vadí binec kolem paneláku, proč se neobrátíte přímo na město či Ekoltes? Nebo proč váš domovní důvěrník nezorganizuje brigádu a neuklidíte si kolem baráku, jako před rokem 89? Bohudík či bohužel? Jak jsem si všimnul na podzim ve Švédsku na sídlišti, je to tam celkem běžné. Založeno na dobrovolném principu - obec učiní nabídku, pokud občané souhlasí a dají se dohromady, tak to obec zorganizuje, zajistí přes technické služby potřebnou techniku a nářadí, odborný technický dohled či funkce, profinancuje, příp. zajistí projekt, dodá traviny, květiny, keře, parkové prvky apod.
Je to jako jednodenní akce, pak ty lidí vytáhnou gril a udělají si party, i proto se více znají.
A to co si kolem paneláku udělají si také hlídají a udržují a běda jak jim to někdo narušuje.
Jenže jak jsem si také všimnul, Švédi nejsou národem televizních bůčkařů, jsou mnohem společenštější. A pokud by někdo namítal, že on si přece platí daně, tak Švédi je platí mnohem mnohem vyšší. Např. daň z nemovitostí, která je příjmem obce, je tam obecně asi 4x vyšší.

Anonymní řekl(a)...

Vážený/ná. Před rokem 89 to tak bylo. Bohužel, změnila se doba. Z tehdejší dobrovolnosti nezůstalo nic. Ale Vaše rada je na místě. Pokusím se zagitovat obyvatele paneláku a dám vědět. Buď budu za blbce nebo za hrdinu.
PS Ale to listí za těmi domy a na Jaselské vypadá příšerně. Poraďte kam až hrabat. Celou louku nebo jenom kolem paneláku?

Anonymní řekl(a)...

Snaha se cení, ale obávám se, že dnes budete spíše za v... :-)
Pokud jde o rozsah hrabání, ideální je ke zdi sousedních paneláků, to jejich obyvatele vybudí k protiakci... a bude aspoň sranda.
Já už bydlím v rodinném domku a jako všichni na ulici máme mezi cestou a plotem chalupy pruh obecního, kde si nepamatujeme někoho z obce, resp. ekoltesu, se o něj starat a všichni se o něj už roky staráme sami - sečeme, hrabeme, zušlechťujeme, osazujeme, uklízíme sníh a to jde o pár desítek metrů čtverečních na každého. Za to platíme městu daň ze svých nemovitostí, čoklovné a když něco na baráku opravujeme a potřebujeme u cesty složit materiál, zaplatíme ještě za zábor veřejného prostranství. Asi začneme prudit a vyzývat město jako vlastníka pozemku k řádné péči.

Anonymní řekl(a)...

Dnes mě oslovila paní z ulice Jaselská 1612. Cituji: Pane Raindle. Změnili jste vedení radnice. Bude změna i v úklidu města. Proč já domovnice mám uklízet něco, co nám nepatří. A měla pravdu. Jaselská ulice je zanedbávána. Co s tím. Nic. Takže si alespoň postěžuji Hranickým listům.
Ale na obhajobu současného vedení chci sdělit: Věřím, že se snaží.
M. Raindl, zastupitel

Anonymní řekl(a)...

Vážení,faktem zůstává, že v úklidu města jsem očekávala větší zlepšení.Dobrovolný princip už dávno neexistuje. Snažíme se kolem svého zrekonstruovaného domu udržovat aspoň chodníky - podotýkám, že většina obyvatel jsou staří a nemocní občané, pár jednotlivců ještě uklízí a mladí tzv. podnikatelé a manažeři to považují pod svou úroveň jít uklízet.Taková je bohužel doba.A co si kolem svého paneláku uděláme nemáme moc šancí uhlídat vzhledem ke složení některých místních obyvatel.
P.s. zajímalo by mne jaký mají Švédi plat nebo důchod,asi mnohem vyšší než my ,co?
Žurmanová J.

Anonymní řekl(a)...

Jak zde bylo uvedeno, pokud máte nepořádek kolem domu, není nic jednoduššího napsat, nebo zavolat přímo panu řediteli Ekoltesu. Pokud to chcete řešit zde anonymně přes Hranické listy, tak je zde menší problém, příliš anonymity škodí. Pokud neuvedete aspoň ulici, kde je nepořádek, tak je to jen prázdné plácaní. Takže pro anonymy, kteří si stěžují na nepořádek, prosím uveďte aspoň ulici, číslo domu (paneláku) a já to panu řediteli přepošlu. O ulici Jaselská a sídlišti na tř. 1. máje, jsem ho již informoval.
Co se týká samotného úklidu města, tak výraznému zhoršení došlo, po tom co ústavní soud na žádost ČSSD zrušil veřejně prospěšnou práci. Při které u nás v Hranicích den co den 20 lidí (po 4 hodinách) uklízelo město. Několik let to fungovalo bez problému, pak se ČSSD rozhodla, že nezaměstnaní mají pouze svá práva a nemají žádné povinnosti. Vzhledem k tomu, že i u nás v Hranicích má ČSSD při všech volbách podporu přes 20%, tak by se mi chtělo říci:
"Voliči ČSSD, máte před bydlištěm nepořádek? Ano? Volili jste ČSSD? Volili, a tím pádem jste souhlasili s tím, že nezaměstnaní nemají žádné povinnosti a že nesmí ani uklízet, tak místo si stěžování zde, si vezmete lopatu, smeták, nebo hrábě a běžte si před své bydliště uklidit, nikdo to za vás neudělá! Byla to vaše volba, volit ČSSD. Těch pár Danišovců co pak uklízelo, nikdy nemůže plnohodnotně nahradit práci 20 lidí z veřejně prospěšných prací."
Jak víme, příchodem nového vedení města a pak Ekoltesu, došlo u úklidu města ke změně, část Danišovců co uklízelo ulice, bylo nahrazeno řádovými zaměstnanci Ekoltesu a i přes oprávněnou zdejší kritiku, je vidět výrazné zlepšení při úklidu města. Ano, všeobecně sídliště mají ještě při úklidu rezervy.
Jak zde bylo již uvedeno, nové vedení se snaží, nejde vše hned. Vedoucí provozu, který nahradil pana Michálka, který měl úklid na starost, je tam teprve měsíc. Nový ředitel teprve čtyři měsíce, co je příliš krátká doba, aby přetvořil podstatě nefungující podnik na dobře klapající stroj.
přítel Gump

Anonymní řekl(a)...

pro paní Žurmanová J.
Máte pravdu, že pro mladé manažery a podnikatele je pod úroveň si uklidit kolem svého domu, ale neplatí to pro všechny.
Já bydlím na ulici Teplická (generace mládí v trapu a do důchodu daleko), já si kolem domu pravidelně uklízím, a nejsem sám.
Někdo si u nás v ulici uklízí sám, jiný si někoho na úklid najme.
Jeden pan podnikatel, který zde bydlí, si pravidelně každou sobotu, nechává uklízet kolem svého domu svým zaměstnancem.
A mimochodem, nebydlí v naši ulici jen podnikatelé, bydlí tam i jeden dlouholetý radní, který si taky běžně sám uklízí, včetně sněhu, nebo sekaní trávníku. Uklízí nejen on, ale i jeho manželka, taky vysoce postavená manažerka.
Takže vždy je to jenom o lidech.
Je zajímavé, že největší nepořádek je kolem domu, ve kterém bydlí jedna rodina, kde všichni jsou na sociálních dávkách. Jsou celý den doma a vzít koště, tak to je pro ně "pod úroveň".

Anonymní řekl(a)...

Dneska jsem byl ve Valašském Meziříčí, šel jsem z vlaku směr náměstí, kolem hotelu Apollo, po ulici Křižná. A musím říci, že stav temnějších chodníků a trávníků kolem panelákových domů je daleko horší jak u nás v Hranicích.