4. 3. 2016

Ekoltes, půl roku pod novým šéfem

Tento týden uplynulo půl roku od doby, co na místo ředitele společnosti Ekoltes, nastoupil poměrně neznámý Ing. Václav Mikšík. Nastoupil za situace, kdy podnik Ekoltes nebyl v dobrém stavu a s nedobrým jménem společnosti mezi obyvateli města Hranice.
Vystřídal ředitele, který na skutečnost, že se na sídlišti ve vysoké trávě ztrácejí psi a malé děti, reagoval podstatě tak, že je vše v pořádku, že společnost Ekoltes plní plán sečení na 100% a za to, že je tráva vysoká, může teplé a vlhké jaro. Jak je vidět, nezáleží na tom, jak dlouho člověk vykonává určitou funkci, stále se člověk při tom učí. Pan Bc. Vinkler po 20 letech na funkci ředitele společnosti Ekoltes zjistil, že když je vlhké a teplé jaro, tak tráva roste rychleji, než když je jaro suché a chladné. Je třeba říci, že pan Vinkler nemohl za vše, nemohl za "materiál" který mu byl přidělen na pozici vedoucího provozu č. 1, tedy provozu, který má právě sečení trávy na starost. Tuto funkci tenkrát vykonával zeť pana Vinklera - pan Michálek. Hlavní viník je někdo jiný a to tehdejší představenstvo společnosti Ekoltes a zejména tehdejší předseda představenstva pan Ing. Hlavinka z ODS. Pana Michálka na danou pozici dosadili navíc bez výběrového řízení!
Ale zpátky do současnosti. Pan Ing. Mikšík je ve  funkci již půl roku, takže můžeme hodnotit co se za tu dobu změnilo. Dobré jméno lze ztratit rychle, náprava však trvá déle. Zatím to vypadá, že pan Ing. Mikšík to vzal za správný konec.


Sečení trávy zatím nelze hodnotit, tráva nám v tomto období neroste, takže jak Ekoltes zvládne jarní sečení, na to si budeme muset teprve počkat. Jediné co můžeme hodnotit je to, jak je Ekoltes na sečení připraven. Byly pořízeny dvě nové sekačky Kubota G23HD. Všechny starší sekačky prošly, na rozdíl od minulých let, posezónní prohlídkou ve specializovaném servisu. Takže by se neměla opakovat situace jako v minulém roce, kdy i přes ujištění vedoucího provozu pana Michálka, že jsou sekačky na jaro nachystané, tak nakonec první den sečení fungovaly pouze dvě sekačky, které byly nově pořízené. Ekoltes tenkrát šetřil na nepravém místě, místo aby po sezoně všechny sekačky prošly odbornou kontrolou ve značkovém servisu, tak se sekačky kontrolovaly na dílně vlastními silami. Nic proti mechanikovi Ekoltesu, ale žádný mechanik nemůže umět všechno.
Jak jsme psali na začátku, když pan Ing. Mikšík nastoupil na funkci ředitele společnosti Ekoltes, byl podnik ve špatném stavu. Jedna z prvních věcí, která na pana ředitele čekala, byla uklidit si vlastní dvorek a to doslova. Bylo celkem smutné, že podnik, který se stará o úklid ve městě, nebyl schopen si uklidit ani svůj vlastní dvůr. Po úklidu vlastního dvora přišla na řadu rekonstrukce budov společnosti Ekoltes. Dále došlo i k personálním změnám, přičemž nejdůležitější byla změna vedoucího provozu č. 1, zmíněný pan Michálek byl nahrazen Ing. Čermákem.

Náprava pošramoceného jména. 
Všeobecně lze ocenit, podle kladných reakci obyvatel Hranic, že dochází k nápravě. Zaměstnanci Ekoltesu jsou daleko více vidět v ulicích. Úklid města i přes různé problémy, je prováděn důkladněji. Uklízí se i části města, na které se v minulosti nedostávalo. Nový ředitel zapojil do očisty jména společnosti Ekoltes všechny zaměstnance Ekoltesu. Těch má tato společnost přes osmdesát a nežijí ve vakuu, žijí zde. To je přes osmdesát párů očí, které při každodenní běžné činnosti i mimo pracovní dobu, mohou mapovat stav našeho města, třeba při cestě do práce, při cestě z práce, nebo i při cestě do hospody. Někdy stačí se podívat z okna ven, za roh svého domu, paneláku, nebo se pouze dívat pod nohy. Dneska má foťák s mobilem každý, stačí pořídit pár fotek, které pak zaslat na email přímo panu ředitelovi. Jak jsme zjistili, funguje to. Na základě takto zaslaných fotek "nepořádku" se nejen více uklízí, a to i různé zapadlé kouty města, ale odstraňují se i závady, které se v minulostí neřešily.
Minulý ředitel, pokud se mělo něco uklidit nebo opravit mimo plán, tak napřed řešil to, zda mu to město proplatí a většinou to řešil i několik dnů až týdnů. Současný ředitel nařizuje okamžitou nápravu a pak řeší otázku financování. Zatím se ještě nestalo, že by město provedenou práci neproplatilo. 

Takže co závěrem? Zatím vypadá, že ustanovení pana Ing. Václava Mikšíka do pozice ředitele společnosti Ekoltes byla dobrá volba. Ale jak jsme uvedli, počkáme si, jak Ekoltes zvládne jarní sečení. Třeba se konečně po letech dočkáme toho, že malé děti se nebudou ve vysoké trávě ztrácet.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

HL, bývaly jste celkem čtivé. Vtipně a pravdivě jste psaly o dění ve městě. Ale teď máme pocit, že si vás koupil Ekoltes.
Manželé H.

Hranické listy řekl(a)...

Děkujeme za kritickou připomínku, ano, poslední dobou dost často slyšíme, že nejprve jsme Ekoltes kritizovali, dnes chválíme. Ano, prý Vinklér byl lotr a Mikšík je bůh. Ptákovina, nesmysl.
Ne Ekoltes si nás nekoupil.
Ale na druhou stranu, my neuznáváme takzvanou politickou korektnost, pod kterou se dneska v Evropě nesmí veřejně mluvit o znásilňování a kriminalitě migrantů, protože to není politicky korektní.
Dnes je nám zde naznačováno, že není korektní chodit po městě a fotit věci, které se o proti minulosti změnily. Zjišťujeme, že není politicky korektní vyfotit třeba nově opravené zábradlí, protože prý to znamená, že místo kritiky, chválíme.
Poměrně dlouhou dobu jsme bojovali i díky vám, naším čtenářům o to, aby došlo ke změně. A když ta změna nastala, tak se dozvídáme, že je to špatné.
Článek byl o tom, že pan Mikšík je na funkci ředitele Ekoltesu půl roku, což je krátká doba na jeho celkové hodnocení, přesto je vidět nějaké změny k lepšímu.