22. 3. 2015

Zklamání z reakce starosty města

Pan Novák mi svým článkem z 19. března vzal částečně vítr z plachet, přesto chci také reagovat na článek pana doktora Juračky. Sice se mi také nelíbí některé formulace v komentářích, pro starostu města platí ale přece jenom jiná měřítka. Starosta by měl být určitým vzorem rozvážnosti ve vyjadřování i promyšleností používaných argumentů. 
Článkem ze 4.března ale příkladem zrovna nešel.

V názoru na finanční příspěvek Naparii se shoduji s panem Novákem.
Dále se divím panu starostovi, že se vyjadřuje k vnitřní problematice sousedního města. Je to nejen neslušné, ale názor pana Juračky je v tomto případě bohužel stejně povrchní, jako jeho úvahy o Naparii.


Lipník je dlouhodobě dobře vedené město, s promyšlenou strategií rozvoje, zřetelnou i pohledem vnějšího pozorovatele. Srovnávat účel projektu připravovaného v Lipníku městem, s projektem Naparia, nelze. Nepochybuji, že výstavbu sportovní haly, která má sloužit i jako tělocvična pro místní školy, má vedení Lipníku dobře promyšlenou. Ostatně o tom svědčí i trvale přebytkový rozpočet města. Stojí za to, pane starosto, zajet si do Lipníku na procházku. Třeba tam najdete inspiraci koncepčnosti, efektivnosti, účelnosti pro práci v samosprávě Hranic.

Nevím, jaký význam má v článku pana Juračky zmínka o soukromých jeslích. Je to příprava na další finanční příspěvky? Nic proti tomu, pokud to bude pro město to nejefektivnější řešení. Existují však pro tento účel nějaké analýzy, popřípadě koncepce, které by umožnily vybrat to nejlepší řešení? Můžete čtenáře tohoto webu s nimi seznámit? A nebo se i v tomto případě schyluje k situaci, kdy na dlouho předem avizovaný růst porodnosti tzv. Husákových dětí z počátku sedmdesátých let skoro titíž místní komunální politici reagovali, až když byl problém nedostatku míst ve školkách na stole? A nenastane náhodou nyní postupný pokles zájmu o školky? Můžete zveřejnit i Vaše analýzy na toto téma?

Nejsem už zvyklý se takto rozepisovat, do těchto ani nějakých jiných listů nepíšu. Pan starosta Juračka mě k tomu vyprovokoval tím, jak všechny oponenty šmahem zavázal do jednoho pytle s nálepkou „demagogové“. Dovolím si proto závěrem parafrázovat slova pana Juračky:

Přeji občanům Hranic kus odvahy čelit těm, kteří se po volbách prodrali do čela města.

M. Jaroš

Až po odeslání článku jsem si uvědomil, že jsem se nezmínil o finančním příspěvku panu  V.Vlasákovi. (Prosím redakci Hranických listů o přiložení tohoto odstavce) 

Je známé, že skutečně kvalitní kultura se dnes ekonomicky nevyplácí.Nedivil bych se proto, kdyby město takovou konkrétní akci podpořilo.
Nejsem návštěvníkem zde pořádaných kulturních akcí a nemohu tedy posoudit skutečnou kvalitu toho, co pan Vlasák do Hranic přináší. 
Obecné příspěvky bez přesné znalosti účelu jejich použití jsou samozřejmě hazardem s penězi, které zastupitelům byly svěřeny do péče.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pan Juračka, když se nestal starostou, uraženě zmizel i se svým hnutím ze zastupitelstva v roce 2000. To byla zbabělost. Ale dál intrikoval, získal si za výhody /dozorčí rada, představenstvo/ snadno podplatitelné sociální demokraty až se dočkal. Proč je však nejméně oblíbeným starostou musí vyhodnotit on sám. Vaše příspěvky naznačují jeho přehmaty. Občan - ovčan?

Anonymní řekl(a)...

Jako drobný podnikatel(OSVČ) provozující svou živnost od roku 2005 začínám pociťovat potřebu ohradit se proti názorovým nesmyslům a plýtvání našimi daněmi, který vyvolává
současně vládnoucí garnitura v čele s Juračkou.
Podnikání v ČR nebylo nikdy jednoduché. Legislativa a byrokracie jsou vždy o krok či dva napřed a stále
vymýšlejí nové a nové překážky, daně, omezení a obstrukce, aby
podnikatele udržely ve střehu.
Podnikání dostává zabrat všemožným pokřivením trhu
(dotacím do komerčních subjektů, korupci, apod.) Ovšem co se děje dnes, již přesahuje všechny meze.
Dát dotaci soukromým subjektům ve výši 4 milionů, zakázat hrací automaty ( tipuji mínus 5 milionů), nechat podnikat s městským majetkem soukromou firmu na parkovištích /mínus 2 miliony/. Celkem tipuji, že letos budou Hranice mínus 11 milionů. Pokud má čísla nejsou přesná, rád se nechám poučit. I přes to, že by to byla jen polovina z uvedené sumy, tak to už není silně přes čáru, to je na červenou kartu a doživotní distanc. Promiňte, že se nepodepíši, mám rodinu.

Anonymní řekl(a)...

Kdybyste byl správná vlezdoprdelka, koupil byste si kameru a dostával byste od města 700 tisíc ročně za píár veleúspěchů radničních potentátů aniž byste to s tou kameropu musel umět :o)

Anonymní řekl(a)...

Inu to máte tak, lipnický starosta majetek obce násobí, hranický rozdává. Lipnický se musí o majetek starat, hranickému stačí, že pošle peníze "vybraným" soukromý subjektům nebo spřízněným osobám. Dříve tak rozdával majetek a zdůvodňoval, proč tak činí, jak je to pro město výhodné. Samozřejmě nebyl v tom sám, stačí se podívat jak a komu se prodávaly domy na náměstí, jak se pronajala školka
atd. Neměl by pak mít hranický název rozdavač ne starosta?

Perák