20. 3. 2015

O nakládání s městskými penězi

J. Novák

Několik místních politiků, zaštiťujících se zastupitelstvem, které svými povolebními dohodami ovládají, přihrálo společnosti Naparia dar ve výši 2 miliony korun. A to skutečně nikoli ze svých soukromých účtů, ale z městského rozpočtu.

Naparia však není dobročinná společnost, ale podnikatelský projekt. Je to projekt založený k lepšímu zhodnocení volného soukromého kapitálu než nabízejí jiné podnikatelské projekty, resp. než je úročení peněz v bankách.
Například vložení peněz do zimního stadionu si vlastníci nevybrali.  Jsou a zůstanou ve svém dalším počínání svobodní, zítra může být majitelem někdo úplně jiný, nemusí ani bydlet v Hranicích, využití objektů se také může změnit. Stálý bude jen cíl: zhodnocení vložených peněz. Nejedná se o charitu, ale o projekt, jehož cíl, ať to nazývá kdokoli jakkoli je a zůstane primárně zisk.
Na tom nevidím nic špatného. Špatný je ale postup malé skupinky politiků, která na radnici v současné době rozhoduje.

Městské peníze, pokud pro ně není jiné rozumnější použití, by měly jít na druhou stranu pomyslného hřiště – k potenciálním uchazečům o nabízené služby (v tomto případě např. sportovním oddílům). A zájemce o nabízené služby by měl mít v tržním prostředí možnost vybrat si nejvýhodnějšího dodavatele, popř. vyjednat si cenu a ostatní podmínky. Jinak řečeno, při vší úctě k panu starostovi Juračkovi, hodnocení, nakolik je v konkrétních podmínkách Hranic takový projekt užitečný, bych nechal na těch, kteří by mohli jeho služeb využívat.

V jednom ale přece jen s panem Juračkou souhlasím. Pokud by projekt podobný Naparii řídili místní komunální politici, potřeboval by – podobně jako Ekoltes nebo plovárna – trvale městské dotace.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vlasákova dotace je snad z jiného soudku? Taky je to soukromý projekt. Zdánlivě zde není zmíněna možnost prodeje jiné osobě, nebo společnosti. Princip je však stejný. Souhlasím s podporou
města na konkrétní akce. Ne však na předem domluvené projekty. ty musí zůstat v oblasti rizika podnikání!
Hlaváčová

Anonymní řekl(a)...

Tady už nejde o ideály, spravedlnost, spokojený život pro všechny. Tady už není politika. Ta už se zvrhla v prachsprostý boj o soukromý zisk.

Anonymní řekl(a)...

Nechápu důvod dotovat vyvolené soukromé firmy z rozpočtu města. Zákon to bohužel nezakazuje. Já to považuji za nemravné. Tak jako považuji za nemravné daňově zvýhodňovat zahraniční investory, atd.