4. 3. 2015

Co je pro město výhodné

Reakce na tři příspěvky zveřejněné na stránkách Hranických listů: Nemohu souhlasit, Plejtvák obrovský – hranický a Asi jsem sportovní a kulturní barbar.

Všechny uvedené příspěvky jsou ukázkou účelové manipulace s fakty i se čtenářem. Autoři napadají skutečnost, že zastupitelstvo schválilo poskytnutí příspěvků obecně prospěšné společnosti Naparia a Václavu Vlasákovi, každému po dvou milionech korun.
Společnost Naparia vybudovala nákladem 60 mil. korun sportovní halu se zázemím, jež je na úrovni 21. století a která slouží široké veřejnosti. V Lipníku bude podobné zařízení budovat samotné město, což znamená, že samospráva ze svého rozpočtu vydá podobnou částku a ještě bude patrně dotovat provozní ztrátu.
Václav Vlasák zase založil a provozuje kulturní centrum a divadlo. Jsou města, která provozují vlastní divadlo, v případě, že by se Hranice vydaly touto cestou, musely by ze svého rozpočtu vydat minimálně 50 mil. korun a pak ještě krýt provozní ztrátu. Dá se říci, že v uvedených případech město vynaložením 4 mil. korun ušetřilo 106 milionů korun.

Stejně tak je pro město mnohem výhodnější, když například finančně podporuje soukromé mateřské školy, než když je zřizuje a provozuje samo. Proč tomu tak je, je námět na samostatný článek. V blízké budoucnosti bude zastupitelstvo řešit poskytnutí příspěvku soukromému subjektu, který uvažuje o zřízení soukromých jeslí, což je služba, která v našem městě dlouhodobě a citelně chybí. Pokud by se našel v našem městě někdo, kdo by byl ochoten na vlastní náklad vybudovat krytý plavecký bazén, ó jak rádi bychom mu poskytli příspěvek třeba ve výši 4 milionů! Ušetřili bychom 110 milionů. Jenže nikdo takový se nenašel a město muselo tyto prostředky vynaložit z vlastních zdrojů.

Poskytování příspěvků a dotací z rozpočtu města je bytostnou pravomocí městské samosprávy zakotvenou v zákoně o obcích. Samozřejmě, že rozhodování v těchto záležitostech je složité, vyžaduje zodpovědný přístup a uvážlivé posouzení všech pro a proti.  A také kus odvahy čelit výpadům různých demagogů.

PhDr. Vladimír Juračka
starosta města Hranic

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hranice - Lipník: NENÍ co srovnávat !!!
Lpník NEMÁ bazén, MÁ vlastní kulturní centrum ECHO a NEMÁ SPORTOVNÍ AREÁL. Zatím.
Lipeňáci jezdí na bazén do Hranic nebo Přerova, kapiš to?
Hranice mají všechno na úkor všech. Obyvatel.
Ale nepleťte do toho jako rukojmí děti, Vy populisto!!!
Školka (nebo jesle), jsou opět samostatnými projekty, fungujícími jako firma. Kterou z nich svou bytostnou pravomocí městské samosprávy dotujete víc než ostatní?
Byť ne snad tu, ve které přebývá jistý potomek rodiny zodpovědného, uvážlivého a bytostného člena městské samosprávy?

PHDR: Krucifix

Pro Hranice Drahotušský Rebel

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane starosto. V úvodu svého příspěvku uvádíte něco o účelové manipulaci...
Tak to vemte opačně. Město Lipník zřídí podobné zařízení, dostane-li dotaci (tuto formulaci zajisté znáte, ve vašem programovém prohlášení jí taky moc nešetříte)...
Krýt provozní ztrátu - jak bych to slušně... - dát 2 miliony příspěvek na provoz se dá taky nazvat jako krytí provozní ztráty, nebo snad ne? Předpokládám, že pokud by zmíněná zařízení neuvěřitelně vydělávala, pak nechtějí dotace. Dotace chtějí nejspíš proto, že kryjí provozní ztrátu, nebo navyšují zisk, zkracují návratnost investice, nebo jen chtějí více vydělat.

A k těm soukromým školkám a jeslím - zkuste vzít plat běžného občana (ne váš, ten se dá najít v příslušné legislativě) a spočítejte si, jaké procento platu zaplatí v soukromé školce a kolik v městské? Kam si myslíte, že běžný občan raději dá své dítě, aby mohl jít do práce a a alespoň něco vydělat nejen pro sebe, ale z daní i pro město (což se vám pak takto daří pěkně přerozdělovat).

A k tomu zodpovědnému přístupu, demagogům, atd... Nevíte, kdo dal provoz parkovacích ploch nějaké cizí firmě? Proč to neprovozuje město, když jde čistě prakticky vzato o výdělečnou činnost, na které se spolupodílí městská policie? Kdo z Ekoltesu udělal akciovku, kterou mnoho lidí vnímá spíš jako nefungující problém a vaše koalice je další v řadě, kdo by to měl řešit (zatím to vypadá, jako by se všichni seznamovali s problematikou a že se to za to volební období zase nestihne...)?

Pokud by město 4 miliony nevynaložilo, tak se rozhodně nedá říci, že by 106 milionů prodělalo, a ve skutečnosti by právě 4 miliony ušetřilo a mohlo použít účelněji. Nepište o holubu na střeše a starejte se o vrabce v hrsti - pečujte o to, co máte a rozdělujete, ne o to, co by kdyby... Kultura a sport má jistě i v našem městě své místo, ale zkuste to vzít tak, že občan města jdoucí za kulturou si stejně zaplatí plnou cenu vstupenky, sportovec v hale příslušnou dobu za pronájem. Je to normální ekonomická činnost zmíněných subjektů. A taky zkuste vzít v úvahu to, že ne všichni občané města za kulturou půjdou právě do toho zadotovaného divadla, třeba kvůli skladbě programu, nebo proto, že při zajímavém programu býva vyprodáno již pře vylepením plakátů, a ne všichni občané města se věnují sportu provozovatelnému ve sportovní hale, kterou dotujete. Netvrdím, že dotovat sport nebo kulturu je špatně, rozhodně ne, jen ta forma se dala určitě volit příznivější. Rozhodně nezpochybňuju pravomoci samosprávy. Jen mě mrzí, že koaliční smlouva svazuje zastupitele v podstatě se tupě řídit tím, co rada dojedná - tj. tak nějak máme zbytečně 23 členů zastupitelstva a veřejné jednání zastupitelstva, ve skutečnosti rada projedná, navrhne, dál už je to jedno, protože koaliční většina schválí, protože nemůže jinak... a klidně tomu, co měla být demokracie říkejte třeba demagogie ;)

Anonymní řekl(a)...

Hovoří-li se o demagogii, pak ji provádí demagogové. V jednotném čísle demagog. Juračka by se měl podívat do zrcadla, tam demagoga uvidí.4 roky jsou dlouhá doba, snad pak už bude konec demagogovi. Živě si dovedu představit tu diskuzi: Když "vy" 2 miliony pro Napárii, tak "já" miliony pro Vlasáka. Za "vy" a "já" si dosaďte jména a rovnice je jasná. Na zdůvodnění řešení této rovnice je Juračka kabrňák. Ostatně byl jím i v letech minulých např. u "Parkovacího systému".

Pérák

P.S. Závěrem mi nezbývá než se zeptat:Jaká bude cifra v dalších letech v rovnici "vy" a "já" ?

Anonymní řekl(a)...

Školky a jesle se rušily po roce 1989 aby s opět s velkou slávou budovaly?
Starosta se ohání demagogií a sám je totalitní demagog. Stačí se podívat, jak si rozdělili v koalici komise. Jen pro příklad:
Juračka - starosta, radní, předseda komise, snad ještě v dozorčí radě Ekoltesu. Ondriášová - místostarosta, předsedkyně komise, představenstvo VaK, Lesák - radní, předseda komise. Prostě to shrneme. Až na Sumaru ovládla koalice všechny komise města. Demokracie podle Stalina! Potom nestíhají své funkce a musí za ně pracovat Lesák.
Starosta se řídí heslem: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Ono se totiž klidně může stát, že se znelíbí a půjde od válu. Takže kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt. Že pane Zimo a spol.
J. T. a M. B.

Anonymní řekl(a)...

Máte pravdu. Nabrali si funkcí jak okresní tajemníci.To je demokracie podle normalizace.
K. L.

Anonymní řekl(a)...

Pan doktor se ohání demagoii,a co dělá sám.Parlování aut šoupne přátelskému spolku. Město jen bere drobky a ještě k tomu plaltí strážníka. Za pár končí smlouva o parkování ve městě. Zasde pan doktor roztočí káču, aby spadla tam,kde to nebude sypat do městé kasy.Už se na to těšíme! Proč se někdo s našich mudrců nepodíva na bývalou "Besedou " sidlící na náměstí. Kdo je vlastně dnes majitel. Místo vyhazování peněz soukromým subjektům, tak možná investovat tam.Je to v cenru města. Dnes je tam jenom b.....Když už to naši moudří před časem podrbali s bývalým kinem Svět.U koryt je dnes většina těch co to před nedávnem zazdili. To jsme se nějak dozvěděli, že budou možná ve městě jesle, ó jaká sláva,ale bohužel soukromé,otázka za kolik.Hlavně,že město za minulých vlád dnešních moudrých školky a jesle s velkou slávou rušily. Nakop jim všem do p.... a poslat po Bečvě do moře. A bude po dogmaticích typu Ju.,Há.,Zí.,On. a možná by se nám lépe žilo, až na volby. které vyhrávají sibotechny a patolízalové, kteří se po volobách rychle oklapou a dělají si co chtějí.

Anonymní řekl(a)...

Co se týče komisí je to opravdu "velmi dobře" vymyšleno:komise jsou poradním orgánem rady, předsedové komisí jsou většinou radní či členové koalice a ti jistě podpoří radu ve všem. Tož tak nějak vypadá demokracie po hranicku.