1. 10. 2014

Jednání zastupitelstva a zpráva v novinách zaujatým pohledem občana

Vážení čtenáři, dovolím si vás touto formou seznámit se svým názorem na v Hranickém deníku na titulce před dvěma týdny (č. 220 z letošního roku) zveřejněném článku o „boji o pozemek“ po bývalé hasičské zbrojnici ve Velké. I přes předvolební nálady nejde o předvolební boj, nekandiduju. Jen to přišlo tak nějak samo v tuto předvolební dobu.

Ve zmíněném článku jde o sdělení redaktora, v němž interpretuje názor městské rady projednávaný zastupitelstvem, na němž jsem obsáhlým příspěvkem k jednání upozornil mimo jiné na to, že mým hlavním záměrem není, jak to z článku vypadá, že chci u svého domu mít místo na parkování, ale že především chci oddělit alespoň zelenými křovinami hlučnou a prašnou křižovatku. Navíc nejde o celou náves i s přilehlými statky a poli, jak to z umístění na titulce vypadá, ale o pouhých cca 20m čtverečních, které jsou pro občany mnohem méně zajímavé, než dotace z městských peněz soukromým subjektům, o nichž se nezmínilo ani další číslo deníku, škoda.


V článku se také píše o tom, jak jsem v kontaktu s osadním výborem a jak situaci řešíme – realita je taková, že od přelomu dubna a května, kdy jsem požádal o tento kousek městského pozemku a kdy osadní výbor i město tedy prokazatelně vědělo o mém zájmu a mohli jsme jej kdykoliv v klidu probrat, poprvé jsme jednali až o přestávce po projednávaném bodu na zastupitelstvu (který byl po úvodu, kde opoziční zastupitelé navrhovali přenechání bodu jednání o rozdělování městských peněz až na zastupitelstvo po volbách, které se s tím bude muset finančně vypořádat asi prvním bodem, kde zastupitelé diskutovali a někteří dokonce hlasovali jinak než rada navrhla nebo se zdrželi hlasování). Dohoda je taková, že až se budova zboří, osadní výbor bude uvažovat, jak s pozemkem dál a při snaze něco konkrétního zjistit jsem se dozvěděl, že další jednání osadního výboru bude v listopadu. Třeba už budova nebude.
Stejnou námitku – že chci místo stávající městské budovy, která, jak se v článku píše, přijde zbourat a že stavební řízení proběhlo (což není pravda, stále probíhá), jsem podal v rámci stavebního řízení – nejde mi o ten nesmyslný kousek pozemku protkaný inženýrskými sítěmi tak, že je téměř k ničemu, ale o to, abych prach a hluk ze sousední komunikace co nejvíce minimalizoval.

Osobně mi přijde zřizování klidové a odpočinkové zóny v bezprostřední blízkosti komunikace, po níž projede každou chvíli mnohatunový kolos naložený kamením, za nímž je oblak prachu ještě ve chvíli, kdy je dávno pod kopcem, poněkud zvláštní.

Také mi v době, kdy v kuchyňském studiu dáte rozměry místnosti a polohu a velikost oken a dveří a to stačí k tomu, aby grafik navrhl, vizualizoval a pak se podle návrhu vyrobila kuchyň jako na obrázku, připadá divné, že s nějakým návrhem, jak to bude vypadat, až budova nebude a bude jen prázdný prostor a co s ním, se musí čekat, až se budova zboří. Věřím, že v dnešní moderní době by rozměry a dispozice venkovního prostoru mohly stačit ke konkrétnímu záměru a případné vizualizaci záměru stejně, jako v případě návrhu kuchyně.

Z mého pohledu nejde tedy ani tak o boj o pozemek, ale o to, že chci, aby se mé životní prostředí zbytečně nezhoršovalo. Dopravě z lomu jedoucí okolo nezabráním, město se k tomu také nemá, takže bude třeba aspoň kropit cesty, jak slibuje na webu. Snažím se jen o to, aby mě od prachu a hluku něco oddělovalo, alespoň pěkně vypadající zelené křoví, když už tu budovu, která tuto funkci plní, chtějí zbourat.

Mrzí mě, že se v deníku neobjevil článeček o dělení městských peněz. Ten patří na titulku mnohem víc, než malicherný spor o nepodstatný kousek pozemku. Autorovi článku v deníku to nemám za zlé a to, co právě čtete, jsem si s ním po telefonu vysvětlil. Beru to tak, že potřeboval článek z města a nic lepšího publikovatelného prostě nebylo.

Petr Vávra

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Vávro, HT už dávno neplní náplň novin. Je to inzertní bulvárek vládnoucí vrstvy a tím nemyslím jen hranickou radnici. Názory lidí ze zásady neotiskují. Obdivuji Vaši odvahu chtít "něco" po radnici těsně před volbami. tato radnice nikdy neměla zájem řešit problémy obyčejných obyvatel, ta řešila jen, co bylo v zájmu vládnoucích zastupitelů.

Anonymní řekl(a)...

Já to nechtěl těsně před volbami, ale v dubnu... Jen se to tesne pred volbami dostalo na jednani zastupitelstva, coz ja jako obcan nemam sanci ovlivnit, pouze mi bylo v srpnu sdeleno, ze bude projednavano na pristim zastupitelstvu a dopadlo to presne podle ocekavani - rada navrhuje, budeme hlasovat... Ono bylo i v tom materialu pro zastupitele napsano, ze vlastne ani necekam, ze budou hlasovat jinak, nez rada navrhla, tak nejak pred volbama, za par, co uz... Vysledky hlasovani za dva roky zpatky zverejnene na webu jsou celkem vymluvne, proc by to pred volbama melo byt jinak. Ale i tak dekuju tem zastupitelum, kteri si to precetli a kteri se nad tim aspon zamysleli.

Anonymní řekl(a)...

Pane Vávro slušní lidé to mají v Hranicích těžké. Mám s chováním místních pánů dlouholetých politiků své zkušenosti. Přeji Vám i sobě, ať se v radě a v zastupitelstvu po volbách objeví co nejvíc nových tváří. Jen tak se může něco změnit.
Karel

Anonymní řekl(a)...

Přátelé, tady něco smrdí. Že by socani a ODS? Už dost takové koalice. Vojta do výroby a ODS do ústraní. Nechte to na OTEVŘENOU ŽRANICI. Bude konečně pořádek! Peníze města budou ve správných rukou.
PS. To jsem to napsal spisovně. Že pane PHDr.

Anonymní řekl(a)...



Pane Vávro. Chápu vaši situaci a vyjádřil jsem se na jednání zastupitelstva. Považuji za hloupost tento kousek pozemku využít jako turistickou atrakci.
Kdo se podívá na umístění Vašeho domu a bývalé zbrojnice, musí být na Vaší straně.
Já jsem. M. Raindl, zastupitel

Anonymní řekl(a)...

Jenom ne Juračku, ten , kdo ho nezná by snad plakal blahem nad letákem, který dnes dorazil do schránek obyvatel Hranic. Lidé, kteří se ohání podporou asociála Schwanzenberga nemohou dostat můj hlas. Jediné, co bylo hezké. že si vzpomenuli na Magdu Gladišovou, ale při znalostech morálních kvalit Juračky , nešlo o pietní akt, ale jen o brknutí na city lidí. Promiň Magdi...
V.Z.

Anonymní řekl(a)...

Pane Raindle, děkuji za reakci. A vašeho názoru na zastupitelstvu si vážím, jde o nezajimavy kousek pozemku s problematickým využitím, ale osadní výbor na něm má asi nějaké plány. Stejně jako si vážím názoru všech, kteří se v diskusi k bodu alespoň nějak projevili. Řekněme obecně - vážím si lidí, kteří mají svůj názor. Na zastupitelstvu jsem byl, připadá mi tak nějak neslušné něco po městu chtít a na veřejném projednávání pak chybět. Trošku mě mrzí, že jsem komunální politiku začal hlouběji zkoumat až ve své vlatní soukromé věci, nicméně nějaký obrázek jsem si udělal. On hodně cenný je i názor, že je to věc přidružené obce, ať si to řeší osadní výbor sám. I za ten jeho majiteli děkuji. Postavil osadní výbory do role pěkné zástěrky, která se dá použít podle aktuální potřeby - viz. druhý dnešní článek o těžbě v lomu. Všichni kolem jsou proti, ale rada města (až na pana Hübla, kterému tímto děkuji), vytvoří podmínky těžby a vážená paní starostka na webu občanům sdělí, že s tím stejně nemůže město nic dělat. Pokud opravdu nemůže, proč se města vůbec někdo ptal na názor? Prostě mě zajímá, co se děje kolem mě a občas k něčemu s dovolením sdělím svůj vlastní názor. Možná se zrovna někomu nelíbí, nedivím se, můj názor se nemusí hodit každému do krámu. A že jsem si jednu pěknou trefnou reakci včera na jednom jednání poslechl. Ale o tom je demokracie a pokud se někomu můj názor nelíbí, ať se projeví, prostor tady má. A že je to před volbama - co nadělám, třeba si to někdo přečte a udělá si svůj obrázek, třeba se taky podívá na zápisy z jednání zastupitelstva, rady, třeba si více občanů udělá svůj názor a pak jej vyjádří u voleb, mají na to jedinečný prostor, který se zopakuje zase až za 4 roky.
Petr Vávra