25. 4. 2012

Dvojí metr parkovací

Klepnutím na obrázky je zvětšíte
Pravděpodobně se už dosti automobilistům v Hranicích stalo, že byli buzerováni městskou policií.
Pokud se mi dostalo správných informací, oblíbeným koníčkem zdejších uniformovaných vycházkářů je vyhledávat automobily "poškozující" městskou zeleň. Například, když zaparkujete částí pneumatiky na okraji parkoviště, kde před vámi někdo zaparkoval tak zkušeně, že ubral půl parkovacího obdélníku vedle. Pneumatika vašeho vozidla se v takovém případě může dotknout trávy, nebo ji dokonce zatlačit na několika čtverečních centimetrech do hlíny. Jelikož tohle je teroristický zločin ohrožující trvalý růst světových dluhů a trávy, bezpečí matek s kočárky a turistický ruch, musíte být exemplárně potrestáni. Měli bychom být pohoršeni, že na takovou hrůzu vystačí městští pohůnci pouze s pokutou a že taková zlá a svéhlavá auta nejsou, s řidičem uvnitř, kamenována na náměstí za ryku spravedlivého davu. Kamení tam leží dost, když se nehodí ani pro chůzi ani pro jízdu, hodilo by se aspoň k házení.
 



Někdy však je práce tolik, že ani uniformované oudy města nestíhají, nebo jsou tak znaveny, že už nedosáhnou ani za dveře vlastní služebny. Jak jinak by bylo možno spatřiti tak šokující výjev jaký může ctěné čtenářstvo vidět na přiložených fotografiích. Dodávkový automobil stojí celým půdorysem na městské trávě. Necitelné pneumatiky, neekologicky vyrobené z neobnovitelných surovin, musely už při najetí na místo zajisté zahubit stovky Ferdů mravenců a dlouhodobým stáním utiskují kořínky travního porostu, který pak zrezne a před další produkcí pakulturního léta bude muset být z městských prostředků natřen na zeleno aby nehyzdil. 
Ledaže by to bylo jinak! Uvažujme společně: 


Úvaha č.1

Možná, že když se na auto napíše nějaký tajemný nápis, nejlépe jméno prominentní firmy, jeho hmotnost se neuvěřitelně sníží a při stání na trávě se celé vozidlo vznáší centimetr nad terénem. To ve stínu podvozku není vidět. 


Úvaha č. 2

Tráva potřebuje být válcována auty, ale pokud to má mít správné výsledky, jde o technologicky tak citlivý proces, že běžní lidé jej prostě nesmí provádět. Je k tomu nutné mít speciálně upravené prostředky a náročný výcvik, podmíněný periodicky se opakujícími školeními a zkouškami. Pokud se o něco takového pokusí neškolený běžný daňový poplatník bez ISO certifikátu, je třeba jej co nejrychleji ztrestat a tím jej spasit od budoucího zatracení. Začíná to trávou a končí to šibenicí... 

Úvaha č. 3
Jedná se o naprosto vyjímečný a zcela ojedinělý případ, jenž se opakuje maximálně jednou za sto let. Celá kohorta městských strážných andělů byla na školení ve velkém oblaku, známém jako nebeský powerpoint sál číslo 158 s projektorem na mlhu. Jejich nepřítomnosti zneužila parta známá jako 666 k devastaci obecního trávníku a to s drzostí jí vlastní přímo před sídelní budovou její svatosti městské správy zbavené na čas úderné andělské jízdy. Povšimněme si, že na registrační značce jejich sírou čpícího povozu je znamení šelmy důmyslně zašifrováno. Pokud vyjmenujeme písmena české abecedy od K po P, zjistíme že je to právě šest písmen. V posledním dvojčíslí vidíme 9 - 3 = 6. Celkově jsou na značce dvě trojky, součtem je ta třetí šestka do označení šelmy pekelné! 

Úvaha č. 4
Dodávka je vozidlem svatby, nebo zásobování. Ostatně je bílé barvy, tudíž klidně mohla přivézt nevěstu s hejnem družiček. Nejpozději do 15 minut odjede a řidič je barvoslepý, nebo v rámci svatby už tak ožralý, že si vjezdu na trávník ani nevšimnul. 

Úvaha č. 5
Všechno výše jsou jen hloupaté nápady a pravda je tak prozaická jako faktura za elektriku.
Městští úředníci včetně své pseudopolicejní gerily s některými kluky chodí a s jinými nechodí.
Když zákony a vyhlášky porušuje kluk co spolu chodí, tak o nic nejde. Nějaké ty dopravní značky, to nic, na to prdíme. Když se i menšího přešlapu dopustí nějaký všivý občan, tak mu to naložíme až po okraj a ještě s kopečkem. I kdyby byl právě nevinný, určitě má občas hříšné myšlenky a k vrchnosti beztak neshlíží dost poníženě. 

Na závěr asi tolik.

Dodávka stála na místě celé dopoledne až do 13:50 hodin. Žádné pořádkové složky o ni po celou dobu nejevily zájem, přestože jim stála takřka za dveřmi.

Pro případné naivky, kterým by připadlo, že by třeba mohla být speciálním pracovním vozidlem určeným pro údržbu trávníků, doporučuji zadívat se na podvozek. Žací lištu budou hledat marně. Pokud někdo ze čtenářů zná platnou vyjímku ze Zákona o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb., která výslovně uděluje Ekoltesu a městské policii právo srát na něj kdykoli se jim zachce, sem s ní.

Michal Heger

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

„Necitelné pneumatiky, neekologicky vyrobené z neobnovitelných surovin,“ Kaučuk je neobnovitelná surovina?

Anonymní řekl(a)...

Vtipné.

Anonymní řekl(a)...

No, to já vím, že asi 40 - 48% objemu pneumatiky údajně tvoří přírodní kaučuk, ale mám problém uvěřit, že tomu tak skutečně je ve všech výrobcích. Asi jako s objemem šunky v dnešní šunce...
Kaučukovník vyroní tak do 8 kg latexového mléka ročně po dobu max. 30 let. Pak je pokácen a na produktivní věk nového stromu se čeká tak 5 let. Na každou sadu pneumatik na osobní auto je třeba maximální celoroční produkce 2 zdatných kaučukovníků. Nyní cvičná otázka - kde všude jste byl(a) a kolik jste tam viděl(a) kaučukovníků? A to se přírodní kaučuk nepoužívá ani zdaleka jen na výrobu pneumatik.
Hlavní ovšem je, že jsem tu formulaci použil jako parodii na leckteré přecitlivěle ekologické texty. Takže chce to nadhled, bez něhož nelze přežít ve zdraví :o)
Rozhodopádně děkuji za přečtení.
Michal Heger

Anonymní řekl(a)...

Já bych autora článku nechytal za slovo. Jde o proncip. A taky vtipnou recesi. Jak hodnotil předcházející pisatel.

Oblak řekl(a)...

Jó, naši eMPíci!
Nedávno jsem v podvečer cestou domů z práce našel na chodníku před Sigmou na 1.Máje svazek klíčů.Mrzlo až praštělo, bylo mínus 13.
Říkám si: zavolám na MP, snad budou evidovat nález klíčů a když se někdo případně ozve, budou mít možnost prokázat svoji službu občanům svého města.
Zavolal jsem, a po chvíli mlčení, kdy se mi nikdo nepředstavil, jsem pozdravil a říkám: našel jsem svazek klíčů. Borec ve službě: nepředstavil jste se mi, nevím, co je to za klíče a doneste je.
Položil jsem telefon a byl klid.
Resume: nechtěl bych být v kůži toho člověka, který kvůli mrazu vytahoval z kapsy rukavice a nakonec se možná ani neměl jak dostat domů. Přitom se měl možnost zeptat na MP, jenže tam je to nezajímalo. Dotyčný ochránce zeleně si pěkně seděl v teplíčku.
Klíče jsem odevzdal následující den, vše je zaprotokolováno.

Anonymní řekl(a)...

Opět krásný článek :-) Obávám se, že na takový by se nezmohla celá redakce Hranického týdne dohromady. A teď nemám namysli pouze jejich "permanetní předposranost", nýbrž zejména (ne)schopnost skládat slova do logických celků a vytvářet hodnotné výpovědi :-) Takže místo článků jako je tento, se na stránkách našeho deníku dozvíme např. o úžasném úspěchu akce Sportovec roku, který ještě mnohonásobně umocnila mdlá moderátorská složka i ušitrhající hudební vložka. Vše samozřejmě s fotkou poténtátů v první řadě :-D

Co se týče samotné kausy, je vidět, že Hranice jsou úžasným ostrůvkem s vlastní jurisdikcí, na němž je osobní působnost norem značně omezena a jsou z ní vyňaty vyvolené osoby. A tak měšťáci buzerují malé děti na přechodech (http://www.hranicke-listy.cz/2012/01/bourak-s-placackou.html), nebo na nás rýžují zlato společně s Activparkingem, kterému nás občany zaprodal náš bývalý starosta Juračka. Po tom, co jsem si přečetl onu smlouvu, jsem chvíli opravdu nevěřil svým očím...

Děkuji Hranickým listům za jejich samotnou existenci!

Ivo Macháček

Anonymní řekl(a)...

Ivo: Co konkrétně je špatně na smlouvě s Activparkingem?

od velkého právníka v 4. semestru čekám kvalitní rozbor :P

Anonymní řekl(a)...

Kruci vy anonymové proč neuvádíte aspoň nějaké iniciály? Jak má někdo třetí poznat na čí komentář kdo reaguje?
Tak tedy k tomu, který se zajímá, co je špatně na smlouvě s Activem: Jen maličkost - odnese si (Activ) z našeho města do Prahy nebo jiné tramtárie zisk o výši zhruba 10 milionů korun. Je otázkou, zda ale není vina i na vedení (zejména na Vinklerovi) Ekoltesu - proč o tuto krásnou zakázku více nebojoval?
J.Novák

Anonymní řekl(a)...

To by se ale pane Nováku musel Vinkler věnovat více práci místo různých kšeftíků, jako propagování kosmodisků, podlézání Hlavinkovi a dalším papalášům, atd. Holt všechno stihnout nejde.
Jožin z bažin

Anonymní řekl(a)...

Vinkler dělá jen to, co mu vrchnost povolí. Za Nováka podával mikrofóny. Za Ondriášové je na koni. Živí nicnedělající představenstvo a neznámou dozorčí radu.
S pozdravem Josef Papuča

Anonymní řekl(a)...

Milý neznámý,
bohužel ted´musím pilně studovat, abych někdy byl tím velkým právníkem, o kterém tak hezky píšeš. Ale slibuju, že o předmětné smlouvě napíšu po zkouškovém článek sem na HL, kam naskenuju i ty "nejhezčí" pasáže.
Jinak netušil sem, že o stav a průběh mého studia je v Hranicích takový zájem. Pokud by se Ti potom lépe usínalo, klidně Ti pošlu i výpis známek :-D
Ivo

Anonymní řekl(a)...

Pane Hegere krásný příspěvek, mám tady podobnou osobní zkušenost s různými metry na různé lidi. Proč by to ale nedělali strážníci, když to dělá starostka, dříve starosta, radní a další vrchnost?
XY