15. 4. 2012

Stará se město dobře o zeleň?

 
Klepnutím na obrázky je zvětšíte
Musíme trochu do historie. Ještě koncem padesátých let minulého století bylo na rohu mezi ulicemi Alešova, Nádražní a Švabinského pole, které bylo pravidelně  obděláváno. Pěstovaly se tam  brambory, řepa a různé další plodiny. Pak si na radnici asi řekli, že je nevhodné, aby v socialistickém městě bylo u jedné z hlavních ulic pole a došlo se k rozhodnutí, že se tam místo pěstování zemědělských plodin postaví nový obchod a ve zbytku se utvoří parčík. Jak se rozhodlo, tak se stalo. Místní OSP za pomoci občanů v akci „Z“ vybudovalo zakrátko na tehdejší dobu pěkný obchod a parčík, který byl osázen různým stromovím a okrasnými keři. Tak to tam rostlo a vegetilo spolu s obchodem několik desítek let.

Počátkem tohoto století zmizely okrasné keře, údajně to byl ráj bezdomovců. Po zániku obchodu s potravinami v roce 2011 tam následně vznikl obchod drogistického zboží. Nevíme komu a hlavně proč začalo vadit devět stromů v blízkosti obchodu. Koncem letošního března přišla grupa z firmy Ekoltes a začala mela. Na dvou místech vzalo za své celkem osm okrasných borovic o výšce jen asi šest metrů (viz foto pařezů). Vzal za své také jeden smrk (viz foto pařezu) a jako jediný ničení přežil jeho kolega rostoucí kousek od něj. Můžeme jen konstatovat, že všechny stromy nebyly nijak poškozené ani kmeny zahnilé, nemohly ohrožovat občany (viz záběr pařezů). Borci firmy kmeny nařezali na metry, naložili na vlečku, větve pěkně v drtičce rozmělnili a pak krásné dřevo odvezli nějakému „potřebnému“ na topení. Ten se má, pěkně se ohřeje. Získal dřevo se stromů, které si občané sami v akci „Z“ vysázeli, částečně se o zeleň starali a najednou bum, jsou pryč. To není ve městě první případ, že se bezmyšlenkovitě kácejí zdravé stromy i na místech, kde nevadí. Někomu ale ano.

Proto jeden z občanů požádal starostku města o poskytnutí informace, proč se tyto stromy kácely. Zatím není odpověď. Až přijde, tak bude určitě v plném znění zveřejněna.  
M.Klousek

Žádné komentáře: