8. 6. 2010

Volby vyhráli Háva a Bárta. A Havel. Pravicový volič nemá, proč by se radoval


Volby jsou za námi. Má se pravicový volič radovat? Nerad bych někomu jeho radost kazil, ale já spíše výsledek letošních voleb vnímám s rozpaky.

Při zběžném pohledu na nové rozdělení poslaneckých křesel bych sice mohl být spokojen – údajná pravice má ve Sněmovně pohodlnou většinu 118 křesel. Rýsuje se tak šance na středopravicovou vládu. Tak výrazná většina by navíc byla pro zemi balzámem, o podobné převaze se tu dříve vládám ani nesnilo.

Když se ale nebudeme řídit pouhou suchou aritmetikou, tolik důvodů k radosti zase není. A tím nemyslím jen to, že čistě teoreticky by vedle této oficiální koalice mohla stejně tak pohodlně existovat levicová koalice hlasovací – ČSSD, KSČM a tytéž Věci veřejné, protože posledně zmiňovaná strana může jít stejně tak doleva, protože se sama označuje za středovou.

Abych tedy vlil ctěnému čtenářstvu do žil pár kapek pesimismu, předkládám několik svých poznámek a úvah na téma, čeho jsme mohli být uplynulý víkend svědky:

- Ještě před čtyřmi lety se umocňoval trend dvou velkých stran, kdy ostatní strany jen paběrkují. Agresivní kampaně přivedly k volbám mnoho lidí, kteří jinak dříve zůstávali doma – a rozdělily si je obě velké strany, které tak získávaly rekordní počty hlasů. Po čtyřech letech najednou obě velké strany ztrácí a de facto se z nich stávají strany střední velikosti, ne příliš vzdálené od dvou nových stran, které nyní nově uspěly. Česká republika se tak místo systému dvou velkých soupeřících a čitelných bloků (pravicového a levicového) vydala cestou neslaných nemastných markentingově řízených subjektů, účelově zřizovaných těsně před volbami. Volební klání 2010 ukázalo, že to jde. Že dostatek peněz a na klíč vyrobená strana k volebnímu úspěchu stačí. Můžeme se tak těšit na další nevyzpytatelné partaje, protože mnozí budou chtít tento úspěch napodobit?

- Trik se založením mladší sestry ODS vyšel (strany tak dohromady získaly více, než kolik by byla schopna získat ODS sama). TOP 09 ale vzrostlo sebevědomí a nebude chtít být pouze dvojkou ODS (vždyť je dělí jen tři procenta). Stejně tak i Věci veřejné budou chtít získat co nejvíce. Zmiňovaná koalice ODS, TOP 09 a VV tak nemusí být vůbec jednoduchá. Bavím se už jen při pomyšlení na to, jak se podaří vyhovět některým protichůdným zájmům – například požadavku VV na škrty v rozpočtu pro armádu na jedné a zájmům největšího českého zbrojaře Richarda Hávy napojeného na Miroslava Kalouska na straně druhé.

Pokračování:
http://prilohy-hl.blogspot.com/2010/06/volby-vyhrali-hava-barta-havel.html

Žádné komentáře: