4. 2. 2010

Jak jsme zvládli kalamitu II.


Zdá se, že sněhová kalamita pokračuje. Alespoň ve zvýšené míře v ostatních částech republiky. V Hranicích je nyní relativně klid. Sníh nepadá, důležité vozovky jsou očištěny. Takže můžeme být v pohodě. Kritika občanů utichla, život se vrací do svých kolejí.
Ale když si projdete město, narážíte na řadu nebezpečných úseků, kde jde o zdraví. Například už týdny byl v takovém „stavu“ chodník podél Zámeckého hotelu směrem ke schodům k autobusu na Šromotově náměstí. Schody velmi pečlivě ošetřeny, ale dostat se k nim velký problém. Stejně jako chodník, kterým procházíte od ZŠ Šromotovo směrem k Policii ČR. Jedna souvislá ledová vrstva. V této lokalitě narazíte na neupravený přechod pro chodce směrem k prodejně Billa.
Je zřejmé, že letošní zima vyžaduje zvýšené finanční prostředky i nasazení lidí a techniky. Ale podle názorů oslovených občanů se mělo pokračovat v úklidu sněhu i nadále. Zejména jde o chodníky i v méně frekventovaných částech města. Řada z nich požaduje alespoň posyp těch míst, kde hrozí úraz.
Dnes ráno okolo 06:15 jsem byl svědkem zablokované dopravy u Slávie. Proč? Na autobusové zastávce je pro tři stání autobusů pouze jeden průchod sněhovou bariérou. V tu dobu tam např. stojí 3 nebo 4 autobusy (Lipník, Kelč, Soběchleby, městská doprava) a musí čekat, než se jim uvolní nástupní plocha. Stojí tak i několik minut ve vozovce a brzdí provoz. A takových nebezpečných lokalit ve městě je podstatně více.
Samozřejmě, že nám nejde o účelovou kritiku. Jak již bylo napsáno v předešlých hodnoceních, situace s úklidem sněhu byla složitější než předešlé roky. Vyžadovala i mimořádné úsilí všech pracovníků EKOLTESu i občanů. Za to poděkovaní. Přesto se domníváme, že je potřebné kritická místa ošetřit. A předejít tak případnému poškození zdraví. Zima ještě neskončila. 

Mgr. Miroslav Raindl

Žádné komentáře: