5. 11. 2009

Podzim a oslavy výročí




Podzim a jeho příchod je charakteristický různými projevy. V přírodě se na stromech barví listí, které při prvních mrazících opadá. V dopravě dá o sobě podzim vědět rychle postavenými uzávěrami silnic, frézováním jejich povrchů a kladením nové živice na mokrou a někdy zamrzající odfrézovanou část vozovky. Co na tom ,že  za rok, či dva se bude tato část vozovky opravovat znovu, stát to zaplatí.
Podzim nezapomněl ani na občana, zejména v letošním roce. Media se předhánějí, kdo přinese novinku v aférách vysokých škol, o počtu onemocnění prasečí chřipkou, o uzavíraných podnicích a chystaném propouštění. A protože je listopad, je nutné občana zmasírovat i výročím revoluce. Zda to byla revoluce nebo převrat, o to se dnes přou historici a tak si musí každý udělat obrázek sám.
 Zprávy ze světa ho přesvědčují, že Taliban, potažmo svobodu, je nejlépe si koupit tak, aby přešel na tu „správnou“stranu. Ta samá media jej však na jaře letošního roku přesvědčovala, že armáda ČR musí navýšit počet bojovníků v Afganistánu.
 Politici občana přesvědčují, že vše zlé je daň za svobodu. Není to pravda, jednání lidí plyne z jejich morálky a zákonů. Zejména slova o svobodě zní falešně z úst předsedy ústavně právního výboru Marka Bendy, který, jak se ukazuje, získal zřejmě titul neoprávněně. Který jiný orgán poslanecké sněmovny by měl lépe střežit, aby nedocházelo k úpadku morálky a dodržování práva?
A co na to občan, který má své denní starosti? Skloní hlavu a přemýšlí, jak zaplatit rodinné životní náklady. Letos tak bude přemýšlet zřejmě mnoho rodin. Nevím, jestli při těchto starostech bude přemýšlet o svobodě a slavit. Ale až se začne zajímat o věci veřejné a řekne dost, to stačilo, zvedl hlavu. Protože si třeba řekne, je nesmyslné utrácet peníze ze státního rozpočtu za nákupy vozidel a zbraní od zahraničních firem, když domácí nemají práci. Je nesmyslem vyhazovat prostředky za nekvalitní opravy silnic. Možná si položí otázku, co má v listopadu vlastně slavit, jestli svobodu nebo svátek podvodu. Ten opad listí se ovlivnit nedá, ten zbytek je v našich rukou.  
 Ing. Ivo Holec

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za nový, neotřelý pohled na problémy ve městě. Vaše postřehy jsou trefné, neuráží a postihují podstatu věci. Mnohdy jste konkrétnější a lepší než oficiální tisk.
Jen tak dále. Slušně a výstižně. A nestranně.