30. 9. 2018

Malá pohádka doktorská.

Vážení čtenáři,

není opravdu náhodou, že při dnešním pohledu na městské kandidátní listiny do komunálních voleb mi v mysli vytanula parafráze názvu krásné pohádky Karla Čapka. Pacientem ale není princezna Solimánská. Jde o město Hranice, o jeho rozvoj a směřování na další čtyřleté období, což určitě nevyřeší pouze kácení stromů pro vytvoření nové cesty Slunci.

Další čtyři roky života kolem nás tryskem přeletěly a na dveře klepou volby do městských a místních zastupitelstev … Volby tradičně občanovi nejbližší, kterých se také častěji a ve větším počtu, než jak je tomu v těch dalších případech, účastní. Je to lidsky a občansky plně pochopitelné. Nerozhoduje se zde o abstraktních a odtažitých tématech, řeší se problémy konkrétního místa, kde trávíme svůj život, kde pracujeme, kde vychováváme své děti, kam nás osud a život zasadil. Jedná se tedy o problémy, které každý z nás bytostně vnímá. A věřte, nejsou to v očích občana pouze velkolepé koncepční a drahé projekty (které jej mají vždy ve volebních programech ohromit) typu dopravních obchvatů a zastřešeného zbrusu nového zimního stadionu.

Občana především zajímá, v jakém městě žije, zda denně chodí po opraveném chodníku, zda jezdí po cestě bez výmolů, zda se pravidelně kropí před polétavým prachem, jestli probíhá pravidelná údržba zeleně, zda není vystaven prudkému slunci, pokud všechny vzrostlé stromy byly vykáceny a nové rostou mnoho let, zda má se svým autem kde v blízkosti svého bydliště zaparkovat, zda všechny jistě vítané rekonstrukce a revitalizace přinášejí skutečně pouze radost a zda se vlivem nekompetentnosti a nekvality nemohou proměnit v noční můru pro obyvatele celého blízkého okolí. Občan žádá město zdravé, zelené, s příjemným prostředím, s vyřešenou obchodní, dopravní i sociální infrastrukturou, s dostatkem sportovního, kulturního i společenského vyžití, město, kde se dobře žije (nikoliv pouze bydlí).
Každý z nás touží po přívětivém městu vstřícném k občanovi a k tomu zaměřená by měla být i práce dobrého městského zastupitele – neexistuje pro něj totiž „malý“ úkol. A velké úkoly a výzvy naopak předpokládají předchozí brilantní zvládání i těch nejmenších.


Já osobně i celá naše politická formace léta prosazujeme proporcionální účast všech zvolených zastupitelů na řízení města. Rozhodující by při tom měla být pouze jejich odbornost a kompetentnost, neúplatnost a oddanost práci pro spoluobčany, nikoliv politická příslušnost. Důležité jsou i zkušenosti ze zastupitelské práce. Ty si ovšem odborně zdatný zastupitel časem v praxi osvojí.

Vraťme se ale zpět k názvu tohoto článku a k jeho úvodní myšlence … Musím přiznat, že problém se dotýká i mne, neboť i já jsem svým občanským povoláním odborným lékařem operačního oboru – chirurgem...
Je dlouholetým a zřejmě osvědčeným zvykem architektů volebních kandidátek využívat povolání lékaře. Předpoklad je nad slunce jasný – lékaři jako veřejně známé osobnosti a tandem lékař - pacient se osvědčuje i při hlasování ve volbách. Letos se tak dostáváme vskutku k zajímavým číslům. Na dvanácti podaných kandidátkách politických subjektů do městského zastupitelstva v Hranicích je celkem 16 lékařů, z toho 9 lékařů s odborným vzděláním v operačních oborech. „Svého doktora“ nemá na kandidátce pouze KDU/ČSL, SPD a SPOZ.
Na malou chvíli jsem téměř zajásal, když jsem si na jedné z kandidátek objevil příjmení Chocholoušek. Nejedná se ale rozhodně o slavnou filmovou postavu rtuťovitého primáře psychiatrie s bazookou na rameni. a letošní již tak vysoký počet lékařů nám tedy nezvýší.
Případnou volbou lékařů – operatérů - vznikne jistě ideální situace tam, kde bude potřeba „provést radikální chirurgický řez“, horší situace nastane při řešení záležitosti, která vyžaduje pilnou až mravenčí práci (máme na kandidátkách dost entomologů?).

Co k tomu ještě více dodat. Snad pouze vyslovit přání nám všem, ať to letos dobře dopadne, prosbu k Vám voličům - využijte prosím svého základního občanského práva a aktivně hlasujte, jde zde přece přímo a především o nás a o naše krásné město. A nakonec přání nám všem, aby bylo zvoleno moudré, pracovité, racionální a v jednání vstřícné zastupitelstvo, které dokáže v praxi pro nás – hranické občany - uskutečnit co nejvíce z toho pozitivního, co zaznívá ve volebních programech většiny soupeřících stran.

PS- napadá mne další téma fejetonu – že by „ Inženýrská Odyssea,??“

S pozdravem a srdečně MUDr. Ivan Sumara (KSČM)

Žádné komentáře: