20. 4. 2018

Příprava rekonstrukce areálu Ekoltesu.

Na počátku byl dlouhodobě neudržitelný stav sběrného dvoru, jeden z viditelných příkladů „úspěšnosti“ řízení městské firmy způsobem „od voleb k volbám“ místními politiky, kteří v daném volebním období komunální volby vyhráli. Ekoltes je po každých volbách hračkou, či spíše něčím jako kořist pro vítěze. Ostatně kdo by odolal možnosti vyzkoušet si řízení takové firmy, což je pro mnohé jediná příležitost za život… a navíc placená ?!

Další volební období za několik měsíců končí a stav sběrného dvoru je ještě horší, než na jeho začátku. 12 zastupitelů na svém posledním zasedání těsně svými hlasy (zastupitelů je celkem 23) schválili pokračování přípravy již druhé verze rekonstrukce zázemí Ekoltesu. Práce na té první variantě totiž prostřednictvím valné hromady Ekoltesu (tvoří ji rada města) zastavil pan starosta J.Kudláček.

Ale po pořádku. Již v roce 2016 uložila rada města (v roli valné hromady Ekoltesu) vedení Ekoltesu (předseda představenstva Ekoltesu pan Smolka) zajistit řešení neuspokojivého stavu sběrného dvoru, který se nachází v areálu této akciové společnosti.

Zastupitelé nejprve na zasedání zastupitelstva města dne 18.12.2016 schválili studii předloženou panem Smolkou. Je to návrh, který byl kritizovaný na tomto webu v článku Rozpaky nad připravovanou studií Ekocentrum Hranice z 21.2.2018. Z dostupných informací lze dedukovat, že před dalším vyhazováním značných částek městských peněz na tento nesmyslný projekt pokladnu města svým zásahem uchránil, jak výše uvedeno, právě starosta města.

Pro normálního občana města nezainteresovaného na dění uvnitř místní politické scény je něco takového zcela nepochopitelného. Při jednání zastupitelstva o návrhu pana Smolky na konci roku 2016 stačila ke schválení pokračování přípravy stavby, která měla stát částku překračující 100milionů korun, jen studie v pouhopouhé jediné variantě řešení. Co město stála následně zastavená příprava této první varianty? A kdo nese vinu za "odepsání vynaložených nákladů"? Při jednání o dalším návrhu z počátku tohoto roku pan Smolka opět představil pouze jednu jedinou variantu, jejíž cena realizace by měla být hluboko pod 100 miliony korun. A opět „… jiná varianta není možná…“.

A v této situaci byly koaličními zastupiteli odmítnuty dva návrhy opozičních zastupitelů (paní Vlasta Zapatová a pan Vojtěch Zima), kteří nebránili pokračování projekční přípravy rekonstrukce areálu Ekoltesu, ale navrhovali, aby právo rozhodnutí o realizaci stavby bylo ponecháno novému zastupitelstvu, které vzejde z podzimních komunálních voleb.
(red)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak Smolka ve funkci pro..... bezmála tři roky a teď před volbami to má zachránit několik měsíců? Co když noví zastupitelé přijdou na 3. a lepší variantu? Proč se nespěchalo a přitom neposuzovalo více variant v předcházejících dvou letech?

Anonymní řekl(a)...

Hraní si některých komunálních politiků na podnikatele nás zřejmě stojí hodně peněz. Možná to někdy někdo za dobu existence Ekoltesu sečte a podtrhne. Pak se asi budeme všichni divit. Jen bych rád věděl, co si o tom myslí sami zaměstnanci Ekoltesu.
Honza