27. 5. 2015

Nic nepředvídatelného

Poslední komunální volby v Hranicích vyhrála ta část zvolených zastupitelů, která se nepodílela na mnoho let kritizovaných nešvarech zdejší komunální politiky. Nyní se vlády ujímají skuteční vítězové voleb.

Nic nepředvídatelného se na hranické radnici v posledních týdnech neodehrává. Jen se do funkcí radních, starosty a místostarosty dostávají naprosto demokratickým postupem noví lidé. A co je z pohledu občanů města podstatné, vedení radnice přebírají zastupitelé zvolení za 3 volební uskupení, která nemají jakýkoli podíl na postupné privatizaci a devastaci místní komunální politiky v posledních zhruba dvou desítkách let.

Předchozí koalice pánů Juračky, Zimy, paní Ondriášové …, dohodnutá údajně dávno před komunálními volbami 2014, byla splácaná stejnou metodou, jako několik koalic před tím. Letité návyky tvůrců hranických koalic spočívající v jejich lepení pomocí různých osobních výhod však tentokrát selhaly.

Co z toho pro nás, občany města, vyplývá?  Řadu let vytvářená pavučina zvenčí neviditelných vazeb ve voleném vedení města byla přetrhána. Otevírá se prostor pro nápravu dlouhodobě neřešených, popřípadě špatně řešených místních problémů.

Přání většiny voličů, kteří se zúčastnili posledních komunálních voleb, se tak přece jen dodatečně naplnilo. Noví představitelé města byli v předchozích dnech vygenerováni z té části zvolených zastupitelů, jež poslední komunální volby vyhrála. Jsou to zastupitelé ANO, Otevřená radnice a KSČM, kteří se na kritizovaných nešvarech zdejší komunální politiky nepodíleli. Jen „zkušenosti“ z předchozích dvou desítek let umožnily „místním ostříleným politickým borcům“ zmocnit se na přechodnou dobu po posledních komunálních volbách vlády v Hranicích.

Noví lidé ve vedení města nyní potřebují čas, aby se zorientovali především ve formálních procedurách souvisejících s jejich novými funkcemi. Není třeba pochybovat o tom, že se zorientují rychle. Jsou to lidé, kteří už v předchozím životě své schopnosti prokázali. Využití těchto schopností ve prospěch dalšího rozvoje Hranic je v našem zájmu. Vysvědčení, jak se jim to podařilo, od nás obdrží při příštích komunálních volbách. Pro nové vedení města však bude jistě užitečné, aby čtenáři HL průběžně přicházeli s náměty, doporučeními a upozorněními na možná zlepšení života v našem městě.

(red)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vážená redakce. Děkujeme za názor a nové koalici držíme palce. MK a LS

Anonymní řekl(a)...

No co, staré, údajně zpřetrhané pavučiny budou v zákulisí tiše, ale důkladně nahrazeny novými. Móda rádobyhistorických náměstí a zahrad bude nahrazena módou sportovišť. Daně budou dále „odkláněny“ pro soukromé až korporátní projekty až do úplného sebezničení systému.
Pravda totiž je, že současný systém rozdělení moci a odpovědnosti je nerefomovatelný a proto je úplně lhostejné kdo v něm kde sedí. Za pár let se bude na současné hrdiny nadávat úplně stejně jako na současné provinilce. Ovčani budou mít hlouběji do kapsy a zase budou idiotsky a marně hledat nové svaté spasitele.