12. 9. 2014

K investičním příspěvkům soukromým firmám

Na Zastupitelstvu města Hranic se dne 4. září rozběhla emotivní diskuse zastupitelů na téma investiční příspěvky do soukromých firem. Žádost podaly 4 subjekty. Pan Vlasák zažádal o 5,5 mil. Kč na rozšíření svého stávajícího víceúčelového kulturního zařízení, Sportovní centrum NAPARIA žádalo 6 mil. Kč, TJ Sokol Hranice požadoval 10,5 mil Kč a peníze požadoval i FK Hranice. Celkem 23 mil. Kč. V minulosti už koalice ODS a ČSSD takovéto milionové soukromé investice odsouhlasila.

            Pro budoucnost je nutné k této záležitosti přijmout jasná pravidla. Položme si otázku, jak je financováno město, jaké má hlavní povinnosti a k čemu je vlastně určeno. Hranice a místní části mají přibližně 18,5 tisíce obyvatel a zhruba 7 tis. domácností. Každý občan produktivního věku má svoji práci, koníčky a zájmy. Jsou zde evidovány stovky firem od živnostníků po největšího zaměstnavatele, kterým je Schäfer Hranice. Město jako správní celek je financováno řadou položek, které se vztahují k počtu obyvatel i počtu firem. Vše je koncipováno tak, aby příjmy zabezpečily provoz a údržbu společného majetku dané oblasti.  Jenom úspory nebo ostatní příjmy mohou být investičním kapitálem.  Společným majetkem ve městě je tedy vše, co není soukromé. Pro jeho správu si volíme orgán, kterým je Zastupitelstvo města.

Jiří Kudláček a ministr dopravy Antonín Prachař
Pokud každý soudný člověk sestaví seznam skutečných potřebných investic města i místních částí, dojde k výsledku, že je z finančních úspor nejsme schopni realizovat ani za deset let.
Dnes jsme dokonce v situaci, kdy je město Hranice zadluženo díky ODS a ČSSD tak, jak v minulosti ještě nebylo.  Nikdo z těchto stratégů nemá rozbor toho, co bude skutečně třeba financovat v budoucím období. Neexistuje fond oprav ani systémových investic, například do bazénu. Nevytváří se protipovodňový fond, hudební škola nám padá na hlavu a o prostorech jako hřbitov ani nemluvím.

Žádné město není Evropská centrální banka, investiční fond nebo soukromá firma. Na každou potřebnou investiční akci škemráme dotaci a dnes si už na zbytek bereme úvěry. Nemáme splacen úvěr poskytnutý na stavbu bazénu (40 mil. Kč) a my jednáme o tom, že budeme financovat nadstandardní soukromé projekty. Žádám občany, aby už lidi s tímto přístupem nevolili.

Funkce města je starat se o podporu všech. Poskytovat k využití svůj již nabytý majetek, pokud mají aktivity kladný dopad.  Pomáhat a vytvářet podmínky rozvoje.  Co by však zásadně nemělo být je rozhodování jednotlivců koalice o milionových investicích do soukromého majetku z naší společné peněženky.  Každý soukromý podnikatelský subjekt dokáže napsat projekt zabalený do starosti o mládež, prevence kriminality, využití volného času a požadovat taktéž finanční dotaci.

Hnutí ANO je tu proto, aby se investovaly především potřebné společné věci celého města. Pokud nám něco zůstane, odpusťme všem například poplatek za popelnici, ale pokud přijede do Hranic velká kulturní hvězda, tak si to příznivci tohoto zážitku musí prostě zaplatit ze svého.  Mám rád kulturu, jsem bývalý vrcholový sportovec, udělám pro děti maximum, podnikám, ale toto nesystémové lobbystické rozdávání našich společných peněz žádnému zastupiteli nepřísluší.

Jiří Kudláček
Předseda MO hnutí ANO 2011 Hranice 
www.hranice-ano.cz

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

K investičním příspěvkům soukromým firmám.
Tleskám p. Kudláčkovi a doufám ,že hnutí ANO 2011 Hranice volby vyhraje
a udělá pořádek na radnic i ve
městě.
Rovněž apeluji na občany aby přišli
volit a volili s rozumem.
Nevolte lidi kteří pomalu ,ale jistě
rozkrádali městský majetek.
Všichni víme o koho jde.

Anonymní řekl(a)...

První člověk, který má rozum !

Anonymní řekl(a)...

Naprosto souhlasím! Tak by to mělo být a doufám, že bude.

Anonymní řekl(a)...

TJ Sokol Hranice požadoval 10,5 mil Kč.
Doufám,že Sokol Hranice platí poplatek z ubytování.
Má plnou sokolovnu nájemníků.

Anonymní řekl(a)...

Budete to mít těžké, staří porevoluční machři si už zvykli na parazitování na městu. Ale vydržte!
jh