19. 12. 2013

K výsadbě křovin

Zasílám Vám též jeden postřeh k probíhající výsadbě městské zeleně v Hranicích, která vysála z městského rozpočtu 1,65 milionu. Konkrétně se mi jedná o část výsadba křovin, zejména podél chodníků pardon – křovníků. Jinak se to nazvat nedá, protože chodníky jsou všude budovány pro chodce, v Hranicích pro růst křovin. Kdo někdy šel například z nádraží se zavazadly v každé ruce a potkal dalšího se zavazadly, tak ví o čem mluvím. Když to není v zimě a nejsou sněhové bariéry u silnice, tak to ještě jde. Teď konkrétněji.
Na to aby bylo možno využívat celou plochu chodníku je třeba volný prostor za okraj chodníku pro chodce bez zavazadel přibližně dvacet centimetrů (rameno a paže přečnívá), se zavazadly alespoň třicet centimetrů.

Většina křovin používaných jako živé ploty vyrůstá do šířky kolem  jednoho metru.
Když to teda sečteme, tak křoví má v průměru metr, poloměr – odkud roste je padesát centimetrů. K tomu připočteme třicet centimetrů na ramena a zavazadla a máme osmdesát centimetrů.
Křoviny by se tedy u chodníků měly sázet nejblíže osmdesát centimetrů od obrubníku!
Většina křovin vysázených v Hranicích, byla (včetně poslední výsadby v prosinci 2013) vysázena asi 30 centimetrů od obrubníku.

Nejmarkantnější příklad je na Třídě 1.máje, třeba podél parkoviště u prodejny Albert. Z jedné strany, od parkoviště, křoví menšího vzrůstu a přesto je převislé nad chodník asi dvacet centimetrů. Vysázeno bylo asi třicet centimetrů od obrubníku. Z druhé strany nově vysázené křoviny opět pouhých třicet centimetrů od obrubníku. Chodník je tam široký asi metr, tak jestli to křoví vyroste jak tam je teď, dva chlapi se na chodníku nevyhnou a dvě ženské s taškami už vůbec ne!

A že je možno vysázet křoví u chodníku i pro lidi, se v Hranicích můžeme přesvědčit snad na jediném místě a to na ulici Nová, u garáží.
Jestli výsadbu zeleně plánoval zahradní architekt, měl by vrátit diplom, jestli zahradník, ať vrátí výuční list!

S pozdravem
                F. Hrdina

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Máte pravdu. Je třeba na místní hlouposti stále upozorňovat. I kámen se opakovaným klepáním rozpůlí. Rychleji to ale může jít pomocí příštích komunálních voleb.
JzB

Anonymní řekl(a)...

Pan Hrdina má pravdu. Na tento problém jsem upozornil na jednání zastupitelstva. I když ironicky jsem požadoval více živých plotů. Jen dál a houštěji. Ať žijí živé ploty. Už teď Ekoltes nestačí udržovat současnou zeleň. Ale snad si představenstvo nechystá záminku jak odvolat ředitele. Jak jednoduché: "Nestačíš na živé ploty, končíš"!
Ale vážně. Živý plot u prodejny Albert na Tř. 1. máje se jeví jako problém. Úzký chodník, sevřený nevzheledným, neudržovaným živým plotem, nevhodně spádovaný. A toho nová překážka. Nezávidím.
Projděte město. špína z chodníků se mísí s hlínou z nové výsadby.Co takhle za ty peníze upravit chodník ze sídliště Kpt. Jaroše směrem k Bonveru. Nekvalitní asfalt, zanedbaná údržba zúžila chodník o metr.A já se ptám: a co dál?
Znovu zdůrazňuji. Zeleň není tráva, posvátná kráva. Zeleň, to jsou kvalitní dřeviny, udržované a přínosné pro životní prostředí.
Někde soudruzi z NDR dělají chybu. Už dlouho. Hezké dny přeje M. Raindl