8. 12. 2013

Starostka města má jiné starosti?

Již v říjnu se pan Michal Vařeka obrátil otevřeným dopisem na starostku města. Znění dopisu naleznete ZDE. Po několika týdnech mlčení se místo starostky města 6. prosince na stránkách Deníku ozval Petr Bakovský.

Pokud by pan Bakovský touto formou prezentoval svůj osobní názor, nebylo by třeba se jeho článkem v Deníku zabývat. Má na osobní názor právo, i když většina Hraničáků má pravděpodobně názor jiný. Pod jeho jménem je však uvedeno „mluvčí města Hranice“, prezentuje tedy oficielní názor vedení radnice, tedy i paní starostky Ondriášové.
Z čistě lidského pohledu by snad šlo pochopit, pokud by paní starostka před rychle se blížícími komunálními volbami nechtěla být spojována s problémem ŘÍZENÍ EKOLTESU. To však jen do chvíle, než si čtenář uvědomí, že stojí v čele rady města, která je současně nejvyšším orgánem (valnou hromadou) zmíněné městské firmy.
Souhlasit by bylo možné se zastoupením prostřednictví mluvčího města v případě ojedinělého vybočení z jinak dobře fungujících služeb Ekoltesu. Ale v tomto případě občan města upozornil na problém dlouhodobě se opakující. Stačí si například zalistovat ve starších příspěvcích na webu Hranických listů. Smlouvu podepsanou za město starostou města neplní Ekoltes již řadu roků. A to už by mělo být tématem pro oficielní vyjádření starosty města. Tím spíše, že ing. Ondriášová ve funkci místostarostky a starostky pracuje osmý rok.
 
Zvláštní pocit musí informovaný čtenář mít při čtení poznámky pana mluvčího, že „rada města rozhodla, poprvé v historii, udělit Ekoltesu pokutu za nedodržení harmonogramu prací“: 
- Jednak proto, že Ekoltes neplní smlouvu již řadu let zcela pravidelně a zcela pravidelně zní i zdůvodnění neplnění.  Jak tedy rada města vysvětlí svoji mnohaletou nečinnost? 
- A také proto, že paní starostka předkládá zastupitelstvu každý rok ke schválení doporučení rady města k poskytnutí mimořádných finančních injekcí Ekoltesu v řádu milionů korun. Jednodušší by bylo Ekoltesu poslat těch několik milionů rovnou snížených o 15 tis. korun. Vyšlo by to totiž nastejno, bylo by to ale pro účetní jednodušší. Protože reálné vedení Ekoltesu sestává vesměs z radních a zastupitelů fungujících současně jako předsedové či členové představenstva a dozorčí rady Ekoltesu, nelze předpokládat, že se v Ekoltesu najde pravý viník mnohaletého neplnění smlouvy s městem. To by vzniklou škodu (pokutu) museli zmínění „politici“ uhradit ze svého.
 
Zvláštně zní i slova mluvčího města, že se Ekoltes „snaží vyprodukovat zisk, jako každá jiná firma“, a to ze dvou důvodů. Jednak vedení města už ani neví, kdy Ekoltes zisk naposledy vykázal, protože už několik let vykazuje milionové ztráty. A navíc, jak jde dohromady zajišťování kvalitních služeb městskou společností a cíl produkce zisku? Nebylo by vyrovnané hospodaření Ekoltesu při poskytování kvalitních služeb městu logičtějším i efektivnějším cílem?
Ani bych se nedivil, pokud by toto vedení města problém řízení Ekoltesu vyřešilo způsobem, který skutečně umí - prodejem i zbytku Ekoltesu.
                                                                                                       (jno)
PS:
Nezabýval jsem se tou částí vyjádření mluvčího města, ve které zmatečně popisuje harmonogram sečení trávy ze smlouvy města s Ekoltesem. V redakci jsme se dohodli, že v některém z příštích článků se k této smlouvě vrátí někdo z nás zvlášť.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Cituji poslední odstavec odpovědi mluvčího radnice zveřejněné v Hranickém týdnu:
"Věříme, že se z toho firma poučí a že se podobná situace již nebude opakovat. Samozřejmě i v budoucnu bude město plnění harmonogramu kontrolovat a případně i postihovat jeho porušení".
Mám na pana mluvčího otázku, abych si byla jistá, že jeho vyjádření přesně rozumím. Koho má konkrétně na mysli pod slovem "firma" - viz 1.věta. A koho má na mysli pod slovem "město" ve druhé větě.
Předem děkuji za odpověď,
M.
Omlouvám se, že jsem se nepodepsala, měla bych v práci problémy.

Anonymní řekl(a)...

TO: M
Holka milá, odpovědi se asi nedočkáte. To by museli napsat, že to bylo jen plácnutí na efekt. Jedná se o jasnou chybu v řízení. Ti chlapi u sekaček za to nemůžou a mistři také ne. Dělají tam, kam je pošlou. Takže souhlasím s autorem tohoto příspěvku, že by radní a zastupitelé parazitující na Ekoltesu společně s Vinklerem museli potrestat sami sebe. Najde se někdo, kdo tomu věří?
Pepa

Anonymní řekl(a)...

Hraničtí politici nás přesvědčovali, že čím větší bude zastoupení místních politiků v řídících orgánech Ekoltesu, tím méně bude chyb... Opak je pravdou. Je třeba se poučit a dát si pozor, komu dáme příští rok svůj hlas.