29. 3. 2012

Hranické kotelny

V poslední době pronikají na veřejnost informace, že rada města -Ekoltes chce prodat kotelny. Potenciálním kupcem má být údajně ČEZ. Co vede Ekoltes- radu k prodeji? Zájem zlevnit cenu? Že by ČEZ měl hrát dobročinného sponzora, aby občanům zlevnilo teplo? Tomu snad nikdo nebude věřit. Pokud bude ČEZ investovat do jakékoliv společnosti, tak jen za účelem rychlé návratnosti investice. Nebo se staly kotelny přítěží pro Ekoltes. Možné je, že v pozadí je potřeba získat zdroje na dluh bazénu…kdo ví? V každém případě snaha vyvolat prodej klade spoustu otázek, na které by měli odpovědět ti zastupitelé, kteří prodej prosazují. Už se těším na odpověď, protože nevidím jediný důvod, proč by ČEZ kupoval kotelny za účetní hodnotu bez jistoty dlouhodobých smluv s odběrateli tepla. Ať je důvod jakýkoliv, určitě to není zlevnění ceny tepla. V každém případě by si odběratelé tepla zasloužili být o chystaném prodeji kotelen předem informováni.
I. Navrátil

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Slyšel jsem to taky - pokud je to pravda, tak by si celé vedení Ekoltesu počínaje Hlavinkou a konče Vinklerem mohlo jakous takous fazónu zachovat už jen rezignací.
Faty

Anonymní řekl(a)...

Můžete nějak vyargumentovat, proč by o prodeji měli být informování? Mají snad předkupní právo? Informováni by měli být snad jen akcionáři Ekoltesu (předpokládám město - tedy zastupitelé). Jinak cenu to moc neovlivní. Víte proč? Napovím - Jihlava ;)

Komentář: A proč? Prodávají snad kotelny pod cenou? Nejednají s péčí řádného hospodáře? Je nějaký důvod, nebo je to jen Vaše osobní (popř. mediální) nenávist vůči nim?

Anonymní řekl(a)...

K předcházejícímu komentáři:
Já také napovím - Je velký rozdíl mezi obyčejnou akciovkou a obecní firmou založenou především k uspokojování potřeb občanů obce. Na mnoha příkladech je možno doložit, že šéfové Ekoltesu, kteří se do funkcí najmenovali z velké části vlastně sami, garanci zajištění péče řádného hospodáře nedávají. Příspěvek Hranické kotelny naznačuje logicky zejména řadu otázek ze strany odběratelů tepla vyrobeného Ekoltesem. Jedná se jim o budoucí náklady na topení, ale i o další podmínky, které by takovou změnu majitele zřejmě doprovázely. Je to tak těžké pochopit? Nebylo by rozumnější a vlastně i slušnější na tyto otázky odpovědět místo podsouvání osobní nenávisti?
Franta

Anonymní řekl(a)...

1. Co je to obecní firma? Nechci být hnidopich, ale firma resp. obchodní firma znamená název. Co tedy chcete říct výrazem obecní název? Ale chápu, že je problém odlišit pojmy společnost a firma. Pak ale nastává otázka, co je to obecní společnost? De iure existuje akciová společnost (pod kterou je ekoltes zapsaný v rejstříku), dále s.r.o., v.o.s., komanditní společnost a evropská společnost.

Pokud máte podezření, že představenstvo nejedná s péčí řádného hospodáře, tak máte právo žádat informace podle zák. č. 106/1999 Sb. a to protože město je akcionář a dále protože je uzavřena veř. smlouva - (i když to je spíše otázka na plnění její činnosti)

Řada otázek je odpovězena úřadem v Jihlavě - Energetickým regulačním úřadem, který reguluje i ceny tepla ;)

Nejslušnější by bylo napsat také konkrétní výtky. Ty jsem zatím neviděl. Prodej kotelen, které nevynášejí není problém, naopak úspěch.

Anonymní řekl(a)...

Poslední věta předchozího příspěvku:"Prodej kotelen, které nevynášejí není problém, naopak úspěch". Jak víte, že kotelny Ekoltesu nevynášejí? Vždyť ze zveřejněných informací vyplývá, že kotelny produkují milionové zisky, jinak řečeno odběratelé tepla od Ekoltesu se významnou měrou podílejí na financování ztráty na krytém bazénu.
XY

Anonymní řekl(a)...

Rekce na komentář anonyma, který se nijak neoznačuje a začíná své radobymoudré kecy slovy "1.Co je to obecní firma..."
To, že stále nechápete o co nám odběratelům tepla z Ekoltesu jde, je možné vysvětlit snad jen tím, že jste ředitelem nebo nějakým jiným papalášem Ekoltesu, který se podílel na tom, že dnes není Ekoltes schopen konkurovat kotelnám SVJ.
Nám nejde o plácání (navíc neodborné) o tom, co je nebo není obecní firma. Nám jde o to, že chceme být jako odběratelé tepla a současně občané města informováni, co připravujete. Vy asi teplo od Ekoltesu neodebíráte, tak je vám to jedno. Nám ale nikoli. Myslím, že poskytnutí takových informací není nic mimořádného, jen výraz obyčejné slušnosti (pokud vůbec chápete co to je) vůči nám odběratelům.
Milda

Anonymní řekl(a)...

Ke kořenům nedůvěry vůči šéfům Ekoltesu. Jeden příklad za všechny: - Dozorčí rada Ekoltesu Ing. Martin Los, den vzniku členství v dozorčí radě: 19.června 2007 dodnes. - SVT Group a.s. / akcie na doručitele/ Předseda představenstva: Bc. Martin Los, den vzniku funkce: 2. srpna 2004 den zániku funkce: 9. října 2008. Všimněte si, že v roce 2007 a i v roce 2008 byl Ing. Los /není vyloučeno že i držitel akcií SVT/ dodavatelem služeb pro Ekoltes a současně seděl v dozorčí radě Ekoltesu. Podrobnosti o aktivitách SVT a jejich podmínkách v Ekoltesu se přitom „z konkurenčních důvodů“ nedozvíte. JV

Anonymní řekl(a)...

Z obchodního rejstříku vyplývá, že akcie SVT Group a.s. jsou již od roku 1999 akcie na JMÉNO, nikoliv na MAJITELE (tedy akcie na ŘAD nikoliv akcie na DORUČITELE).