21. 9. 2015

Postřehy z Hranic - 21. 9. 2015

Hudební altánek, městský park Československých legií, dnes ráno. 

     Kromě láhví od alkoholu, PET láhví, různých papírů a krabiček se na ploše kolem altánku povalovalo desítky a desítky nedopalků od cigaret. Zřejmě slušný oddíl, tedy slušný mejdan. 
     Začíná to nerespektování zákazu jízdy na kole v parku, pokračuje to mejdanem v altánku, a kde to skončí? Grafity? To už tu vlastně taky v parku bylo. Ničení laviček a dětských prvků? Je vidět, že ke společnému majetku se chováme bezohledně. 


10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A nemáme snad hromadu kamer pro městské pseudopolicajty?
Kdyby ti povaleči nechrápali a nečuměli do obrazovky, ale pohybovali se po rajónu jako strážníci za 1.republiky, bylo by méně bordelu po oplicích. A dle vašich fotek altránu je běžně toho bordelu více a mnohem blíže služebny těch darmošlapů i pod objektivy kamer každý víkend.

Hranické listy řekl(a)...

Trochu silná slova.
Jak často prochází Městská policie svůj rajon, tak to je spíše otázka na velitele Městské policie. Ale je zřejmé, že v noci asi moc často ne.
Co se týká kamer, tak v parku je pouze jedna kamera a ta je umístěna na začátku parku na sloupu veřejného osvětlení u budovy veřejných záchodů.
Zorné pole této kamery je směrem k altánku dosti omezen jak stromy, tak i vzdálenosti.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jde o městskou policii, tak něčemu napovídá i jejich vzhled, relativně mladí chlapi a přitom nějak moc dobře živení a obeplácaní. Asi by to fakt chtělo více pohybu, celou šichtu a pěšky, rozhodně ne projíždět město v autě, to se potom kyne.
Na druhé straně, kdo byl na vojně a sloužil směny tak ví, že 23, resp. do budoucna 25 strážníků je na první pohled sice relativně dost, jenže směnový systém fungující 24 hodin denně a 365 dnů v roce je neúprosný - na šichtě může být vždy jen opravdu těch 20, max. 25% z celkového počtu. A 5 lidí na Hranice vč. místních částí je nic moc, zkusmo si tu pětku rozhoďte po městě. Faktem je, že v anglosaských zemích je základem pěší pochůzkový výkon uliční služby s předepsanou "rychlostí" kroku 3.5 km/hod, za 6 hodin služby v terénu by to bylo 21 km, za osm hodin pak 28km. Zkusil jsem si po Hranicích vytyčit jednu trasu o délce 25km, aby co nejhustěji vykrývala město - vyšla mi relativně hustá síť, při proložení 5 tras pak na první pohled hóódně hustá, ale i tak pořád s řadou hluchých obydlených míst. A to jsem vůbec nezahrnul lokality za řekou na levém břehu, pod akademií u Dukly a místní části... Navíc je tady dilema, pokud by celá trasa měla být projita jen jednou, pak to znamená, že každým místem na trase projde za těch několik hodin jen jednou, a na druhé straně, když by určitou trasu měl projít vícekrát, např. 3x, pak její celkovou délku nutno zkrátit 3x, takže by zase prošel menší část města.
Tudy asi cesta nevede.
Ale i tak v našich zavedených poměrech snad ani není možné vidět jakéhokoliv policistu šlapat chodník celou šichtu ve slejváku nebo v chumelenici, to fakt bývávalo naposledy za císařepána a první republiky.
Před pár lety jakýsi policejní pohlavár absenci policistů v ulicích vysvětloval tím, že je doloženo, že takový způsob výkonu služby je neefektivní a účelnější je být v pohotovosti na stanici a dle nutnosti vyjet na konkrétní místo na zavolání. Možná na tom něco je, i když nevím jak podřezávaná, okrádaná, bitá či znásilňovaná osoba si někam zavolá, ale kdyby třeba průzkumáci na vojně seděli na základně a nešlapali pěšky a systematicky terén, tak by o protivníkovi zjistili kulový a aktuální přehled o situaci by asi taky stál za prd. A byli by vypasení.
L.Fojtík

Hranické listy řekl(a)...

Děkujeme panu L. Fojtíkovi za velice hodnotný komentář. Jak napsal tak směnový systém fungující 24 hodin denně a 365 dnů v roce je opravdu neúprosný. A pokud třeba vychází 5 policistů na jednu směnu, tak je potřeba doplnit, že vždy jeden musí být na služebně, to znamená že v terénu, můžou být tím pádem pouze čtyři. Pak stačí nějaká "akce" jako je zadržení drobného zlodějíčka v obchodě, výdržnost na veřejnosti a podobně, na kterou jsou vyslaní policisté ve dvojici a na běžnou kontrolu města tu chvíli zůstanou pouze dva.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem opomněl na jednu zásadní věc, a to je úroveň kriminality, nebo třeba jen nežádoucího chování veřejnosti.
Nevím jak jsou na tom v historickém kontextu Hranice, ale kdysi jsem četl studii vývoje kriminality v jednom městě o 28 tis. obyvatelích. Za císařepána byla 10,5x nižší, za první republiky 8,3x za protektorátu 4x, v padesátých letech 6,5x atd. oproti stavu v roce 2005. Teoreticky s rostoucím počtem nežádoucího chování by měl růst adekvátně počet policistů - v daném městě jim to vycházelo u měšťáků na 137 a u státních na 98 policistů, což je ekonomicky naprosto neúnosné. To by u nás v Hranicích byl počet měšťáků asi stejný jako počet osob na městském úřadu.
Těch faktorů ovlivňující negativní jevy je strašně moc - migrace obyvatelstva (kdysi se lidé mnohdy za celý život z místa nehnuli, dnes Hranicemi někdo projede a udělá tu binec, ten cyklista v parku mohl být klidně kolař co tu jen projížděl), byli vychováni chovat se slušně, nebyli masírování televizí jak něco ukrást, zničit, někoho zabít a sankční systém byl efektivnější - nezkoumal lidská práva lumpa, zavřel ho.
Je to o nás lidech a jak se chováme, a to nepředělá a nezmění žádná policie, i když určitou preventivní roli a možnost má, tak je velmi malá a především jde o represivní subjekt reagující na něco, co se již stalo.
No a všude na světě platí, že lump nebude páchat lumpárnu, když kolem jde policista, počká si až zajde za roh, protože ví, že než obejde to své kolečko, tak se na stejné místo vrátí třeba až za hodinu či více.
L.Fojtík

Hranické listy řekl(a)...

A taky bychom mohli uvést jednu důležitou připomínku, že se nemuselo jednat o vandalství, ale o umělecký projev party mladých lidí.
Protože pokud lze považovat nahrazení prezidentské standarty na Pražském hradě, červenými trenýrky za "uměleckou provokací".
Tak to nelze vyloučit, ani v tomto případě.

Anonymní řekl(a)...

Promiňte, nevidím tam nikde koš. Ale je to dost možná fotkami a kousek od altánu koš je. Ale pokud ne, chtělo by to nějaký designový přímo v altánu nebo pod schody.

Jinak naopak můžeme být rádi, že to v Hranicích a v parku žije. K čemu je park, kde nechodí lidé? Proč ne mejdan? Ano je špatné nechat tam odpadky, ale ty se dají snadno uklidit (a společnost, která to provádí na to máme).

Anonymní řekl(a)...

No pokud to nebyl vandalismus, ale umělecké dílo, tak bych nechtěl být v kůži správce parku, který v nevědomosti toto "umělecké" dílo po příchodu do práce uklidil.
Tak krásně naaranžováné prázdné láhve od alkoholu = cena uměleckého díla, doslova nevyčíslitelná (:-))).

Anonymní řekl(a)...

Anonym 22 září, 2015 10:32.
Používání alkoholu v parku mimo oficiální akce je zakázáno.
S tím lze souhlasit.
Devět s deseti pouze popíjí a nic kromě nepořádku neudělají. Problém je ten desátý, když to přežene. Zvratky zrovna nejsou estetický doplněk parku. A to ani nemluvím o tom, že může někdo posilněný alkoholem začít devastovat zařízení parku. Popřípadě může dojít i k úrazu.
Nic není černobílé.

Anonymní řekl(a)...

Požívání alkoholu je zakázáno ve většině měst. A minimálně v těch "větších" (rozuměj Praha, možná Brno), kde chtějí aby se lidi sdružovali, platí nepsané pravidlo, že se tento zákaz vztahuje jen na notorické opilce nebo bezdomovce. Lidi, co si popijí pivo nebo víno venku trestat nechtějí.