7. 9. 2015

Hranické kuriozity z dopravy I. díl - Tak kdo má vlastně přednost?

Rozhodli jsme se podskupinu Hranické kuriozity rozšířit o Hranické perličky z dopravy, aneb zaměříme se na dopravní značení v našem městě (1. díl - křižovatka Teplická a Jurikova)  


Křižovatka Teplická a Jurikova, příjezd po Teplické se směru od náměstí, jak je vidět, táto křižovatka  není upravena dopravní značkou, takže podle vyhlášky zde platí pravidlo pravé ruky. Tj, mám přednost před vozidly přijíždějící z ulice Jurikova, pro nás nepodstatné.


Křižovatka Teplická a Jurikova, příjezd po Teplická se směru k náměstí (ze směru od lázni Teplic nad Bečvou), i zde není tato křižovatka upravena dopravní značkou, takže podle vyhlášky zde platí pravidlo pravé ruky. Tj, musíme dát přednost vozidlům přijíždějící zprava, tj z ulice Jurikova.


Křižovatka Teplická a Jurikova, příjezd s ulice Jurikova (ze směru od nádraží Hranice na Moravě - město), jak je dle foto vidět, zde je křižovatka regulována značkou "Stůj, dej přednost v jízdě". Takže bychom měli dát přednost vozidlům jedoucí po ulici Teplická. 

A teď jednoduchá otázka, kdo má tedy vlastně přednost?

Když pojedeme po ulici Teplická ze směru od Teplic, směrem k náměstí, tak musíme dát přednost, dle vyhlášky, vozidlům přijíždějícím zprava, tj vozidlům přijíždějící po ulici Jurikova.

Ale když pojedu po ulici Jurikova, tak dle vyhlášky, tj na základě značky "Stůj dej přednost v jízdě", tak musíme dát přednost vozidlům jak zleva, tak i zprava, tj vozidlům jedoucím po Teplické ulici.

A na závěr, pokud nezemřeli, tak stojí v křižovatce a vzájemně si dávají přednost :-).

Pokud znáte jiné dopravní perličky z našeho města, podělte se s námi o nich.


Redakce

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To je dobrý, nikdy jsem si toho nevšimnul, ale ráno jsem si tam zajel a prakticky si to ozkoušel ve všech třech směrech.

Anonymní řekl(a)...

Vážená redakce, dobrý. Až se něco stane, tak se to bude řešit. Zatím je to v klidu. Stejně jako chování menšiny. Až se něco stane, tak to bude město řešit? Většiny ubývá, menšiny přibývá. Jak je zlatá ta matematika. Jaká je to úměra? Zdraví Vás Pythagoras se Sokratem

Hranické listy řekl(a)...

Pro Pythagorase se Sokratem.
Ano zatím je to v klidu, ale proto tu jsme. Upozorňovat na nedostatky a snažit se je za Vás řešit. Takže to dlouho v klidu nezůstane. Proto jsme založili tuto podkategorii, kuriozity z Hranické dopravy, a žádáme Vás občany, aby jste nás na takové kuriozity, které se vyskytují v Hranicích, upozorňovali. Mluvili jsme několika občany, kteří bydlí v okolí, kteří touto cestou projedou i několikrát denně, a byli celkem dosti překvapení. Jak jsme zjistili, v minulosti na ulici Teplické byla umístěna značka "Hlavní ulice". Podstatě nikdo si neuvědomil, že táto značka před mnoha a mnoha lety zmizela. Bezpečnost provozu zde na této křižovatce ohrožena není, protože motoristé přijíždějící, ze směru od nádraží Hranice na Moravě - Město, po ulici Jurikova, tak na základě značky "Stůj, dej přednost v jízdě", dávají přednost vozidlům projíždějící po Teplické ulici.