24. 7. 2014

Kvitová toho pro ČR udělala hodně. Ať si s penězi nakládá dle svého uvážení

To téma se otevřelo po triumfu Petry Kvitové na nejslavnějším tenisovém turnaji světa ve Wimbledonu. Ano, hádáte správně – sportovci a daňové ráje.

Nelíbí se mi, že takové ráje existují, ale rozhodně nehodlám za její rozhodnutí přihlásit se k pobytu v Monaku kamenovat Petru Kvitovou. Vypadá to, jako by někteří kritici úspěch nepromíjeli. Přitom neznám nikoho, kdo by nechtěl odevzdávat na daních co nejméně a nepátral přitom po různých daňových zvýhodněních, slevách na dani či odpočitatelných položkách.
Petra Kvitová zvolila (stejně jako například Tomáš Berdych, Radek Štěpánek či Lucie Šafářová) podobnou cestu - jen bohužel pro českou státní pokladnu proudí část jejích příjmů nikoli do ní, ale do kasy monackého knížectví. Není to však vina české tenistky, nýbrž státu a toho, jak nastavil daňový systém. A pak také toho, že Evropa není dlouhodobě schopna řešit existenci daňových rájů, tedy malých státečků, které sníží daně na hranici, kam ty velké nikdy nemohou spadnout.

Dvojnásobnou wimbledonskou vítězku nelze obviňovat z toho, že by poškozovala zájmy České republiky. Naopak. Pro ČR toho udělala víc než mnozí jiní, kteří hystericky kritizují její monacké bydlo. A nejen dvěma wimbledonskými triumfy. Kdykoli byla zdravá, vždy reprezentovala ve Fed Cupu, nejprestižnějším klání ženských tenisových družstev, a dvakrát Česko dovedla až na samotný vrchol. Podobný vztah mají, pro změnu k Davis Cupu, pánové Berdych se Štěpánkem. 
Mezi tenisty absolutní špičky jde o něco ojedinělého. Nejenže tím udělali reklamu Česku, ale zlákali na kurty stovky mladých nadšenců, kteří s raketou v ruce sní o tom, že budou jednou hrát tak dobře jako jejich současné idoly. A právě tento motivační faktor je služba k nezaplacení, která se státu zpětně vrátí.
Často se setkávám s občany v našem kraji, které neváhám označit za tenisové. Jsou hrdí na »svoji« Petru. A díky tomu i na Českou republiku. Zajímá je, jak si Kvitová a spol. vedou na kurtu. A rozhodně ne to, jak nakládají se svými vydělanými penězi…

Miroslav RAINDL, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za KSČM

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Humla nemusím, ale je první, kdo otevřel téma daní VIP.Huml se vyjádřil velmi špatně, především v otázce občanství. Zde se nejedná o žádnou závist, ale o zcela prozaický problém placení daní. Bohužel, zákony umožňují mít občanství/bydliště v Monaku nebo jiném státě, kde jsou placeny nízké nebo žádné daně. Myslet si o tom může každý co chce, ale v podstatě se jedná o legální "ulití" peněz pro svoji osobní potřebu. Stejným způsobem to dělají firmy, podnikatel zase provádějí optimalizaci daní atd. Všech těch, kteří se toho mírně podvodného jednání "v mezích zákona" Kvitové zastávají, se ptám: Pokud by se takto chovala většina občanů ČR, z jakých příjmů by stát jako takový měl potom fungovat? Kvitová a další "sportovci" jsou jen vrcholkem ledovce - Huml je sice vyjadřováním hulvát, ale je dobře, že na tento problém upozornil. A tzv. "češství" Kvitové? Velké iluze si o něm nedělám, sport neprovozuje pro reprezentaci ČR, ale především si tím vydělává peníze! Tenis hrát umí, výhru ji přeji i když si myslím, že vzhledem k její výši se jedná o neadekvátní "ocení" výkonu" - řada sportovců, umělců atd. je jen pro svoji osobní potřebu královsky odměňována a platy jiných špičkových odborníků (ať již věda, výzkum, lékařství) jsou v porovnání s touto výhrou jen směšnou almužnou. Přitom tito lidé zachraňují životy, vyvíjejí nové léky, technologie a Kvitová a další? "Hrají jen na sebe" a dle toho by také měli být odměňováni!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chápu touhu vyjadřovat se k tomuto tématu a Huml nahrál na smeč všem sběratelům politických bodíků.
Nicméně, jak se přesně se daňová optimalizace na globální úrovni shoduje s komunistickou ideologií? Funguje to tak, že kdyby stejnou věc udělal podnikatel, je to špatně, když se k tomu uchýlí obdivovaná celebrita, je to OK? Rád bych dostal vysvětlení... A to, že existence daňových rájů je zlo, víme všichni. Ale z hlediska komunisty, v jakých případech je to odpustitelné a kdy nikoliv?

Anonymní řekl(a)...

Vážená redakce, pročpak jste neotiskli můj článek o Kvitové...začínal větou o poslanci Humlovi? Nebyl sprostý, ani rasistický, tak sakra proč ne? Nebo už určujte , co se může otisknout a co ne?:-)

Hranické listy řekl(a)...

Omlouváme se, Váš komentář "Humla nemusím..." nám spadl do koše spamu.
(jno)