13. 7. 2013

K zamyšlení

Vážení čtenáři Hranických listů, obrátil se na redakci občan, který chce slovy Karla Čapka apelovat na současnou situaci nejen ve státě, ale také na mravní hodnoty našich zastupitelů. Jeho citace z Lidových novin i nám připadají trefná a výstižná. Věříme, že každý zastupitel, vedoucí pracovníci v představenstvech, dozorčích radách a na dalších významných místech si vyberou, co se jich týká.
                                                                                  Redakce

Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točil s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe.
Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jim nebyl vždycky, kdo měnil víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví. Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to století. Jenom davy můžeš vést tak a zítra tak.
Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky. Kde by se v něm najednou vzala!
Kdo sloužil, bude sloužit dál. Kdo chtěl dobré, bude chtít zase dobré. Ani vůle se nezmění. Nedívej se do tváře, která se změnila. Nikdo se nestane krásnější tím, že změní tvář.
Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin bude mít jednou podtitul: Kdo byl kdo, i dobrá paměť patří k těm stálým věcem, jichž je a bude třeba.

                                                                  Karel Čapek, Lidové noviny 4. 12. 1938
foliant - velká kniha (našich dějin)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Myslíte, že se tam někteří najdou? Ale ten Čapek to dobře vystihl. Ale zřejmě to patří ke každé době, když je nějaká změna. Kam vítr, tam plášť. Ale kdo si drží víru a názor, toho je třeba si vážit. Tak jako v podnikání držet slovo. To se dnes nenosí.
Zdraví živnostník Dušan