21. 10. 2012

Nad výsledky voleb do zastupitelstev krajů v Hranicích



Po letošních krajských volbách jsme vyslechli a přečetli ve sdělovacích prostředcích různá zdůvodnění nečekaných výsledků. Například „lidé byli otrávení a nešli volit“, „voliči vyjádřili svůj nesouhlas s tím, co se v zemi děje“, „voleb se zúčastnili většinou staří lidé, a právě ti zřejmě rozhodli jejich výsledek“...

Při srovnávání výsledků voleb v Hranicích do zastupitelstva kraje v letech 2008 a 2012 je zřejmé, že zásadní rozdíly ve výsledcích voleb v těchto letech nebyly způsobeny nízkou účastí voličů. V roce 2008 byl počet platných hlasů 4684, v roce 2012 to bylo 4423, tedy pokles jen o 261 hlasů. Přitom ve stejném údobí ztratila ODS 557 hlasů, ČSSD ztratila dokonce 581 hlasů a na druhé straně KSČM získala o 330 hlasů více než v roce 2008. I názory, že došlo ke změně věkové struktury  voličů ve prospěch "starých lidí", lze nejen ve světle výše uvedených výsledků v našem městě považovat za "přání jsoucí otcem myšlenky". Cožpak není znám úbytek členů KSČM způsobený právě vysokým věkovým průměrem, nebo snad někdo pochybuje o stálosti našich starších spoluobčanů při docházce k jakýmkoli volbám? 

Nelze souhlasit ani s názorem, že výsledky voleb v Hranicích jsou pouze zrcadlem nastaveným celostátně působícím politikům. Při podrobnějším pohledu na výsledky voleb v jednotlivých obcích a městech je patrné, že  volby zrcadlily i názory občanů i na místní komunální politiky. Takže i politici z koalice ČSSD x ODS na naší radnici mají nepochybně nad čím přemýšlet a KSČM v Hranicích je k dosaženému výsledku voleb třeba pogratulovat.
Redakce

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

nechápu jak někdo může ještě volit úlehly a wildnery

Anonymní řekl(a)...

Já zase nechápu, jak někdo může volit komunisty. Důležité ale je, že můžu volit, koho chci.

Anonymní řekl(a)...

Tady nejdo o to, kdo koho volil, ale že někdo v redakci HL provedl celkem objektivní analýzu.
A že lidé volili komunisty. Zřejmě věděli proč.
Je to každého osobní rozhodnutí.
Občané města vyjádřili svůj názor, že chtějí spravedlivé zastoupení.
Nehádejme se a milujme se. Hlavně muži s ženami. Ať je hodně dětí a máme se dobře.
Volbám zdar a komunistům zvlášť!


Anonymní řekl(a)...

Proč asi lidé volí komunisty? Protože již mají dost těch mizerů, zlodějů a tunelářu s ODS,TOP 09- Star. a černoprdelníků. Proč neuspěla ČSSD ve městě? Dokud bude v čele radnice Úlehla, Zíma, Ondriášová v paktu s Hlavinkou,Hášou,Kútym a jim podobným, tak bude mít KSČM v regiony vždy žně.KSČM se projevuje tak,že jim nelze vytknout žádnou lumpárnu a zlodšějnu.KSČM hodně úspěchu i v parlamentních volbách.