21. 2. 2018

Rozpaky nad připravovanou studií Ekocentrum Hranice

Asi nebudeme daleko od pravdy, když konstatujeme, že zájem občanů o dění v našem městě po turbulentním období, které následovalo po posledních komunálních volbách trvale klesá. Škoda. Jedná se nejen o velké peníze nás občanů na v titulku uvedený projekt, ale i o další směřování hospodaření v našem městě.

ZÁPIS Z 18. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA HRANIC, KTERÉ SE KONALO 15. 12. 2016 OD 15:00 HODIN V ZASEDACÍ MÍSTNOSTI MĚÚ HRANICE
8. bod programu: Ekocentrum Hranice
Předpokládané investice na výstavbu činí 80 mil. Kč, které by měly být financovány těmito zdroji:
-       Dotační tituly                                                    30 mil. Kč
-       Úvěr společnosti Ekoltes Hranice                    20 mil. Kč
-       Vlastní zdroje společnosti Ekoltes Hranice      15 mil. Kč
-       Příspěvek města Hranice                                 15 mil. Kč
Zastupitelstvo města Hranic po projednání:
1. bere na vědomí prezentaci výstavby nového sběrného dvora společnosti Ekoltes Hranice, a.s., včetně předložené úvodní studie, která předpokládá celkové investiční náklady ve výši 80 mil. Kč.
2. schvaluje pokračování přípravy dokumentace ke stupni studie proveditelnosti.




V obvodové železobetonové spirále mají být umístěny nové kancelářské prostory, ve středové otevřené části jsou patrné kontejnery na odpady.









Na webových stránkách Ekoltesu, http://www.ekoltes.cz/clanky/ , který z pozice předsedy představenstva řídí pan Smolka, jsme se dočetli:
„Bohatý ekolog postaví na Moravě chrám odpadu. V Hranicích plánují nejhezčí sběrné suroviny v Evropě
20. 2. 2017
"Podle mě to bude první podobná věc v Evropě," slibuje Ondřej Chybík ze studia Chybik+Kristof Architects, kde návrh vznikl na popud městské hranické firmy Ekoltes. Tu vede lokální patriot a patron místního politického hnutí HORA František Smolka, který o sobě mluví jako o někom, kdo začal podnikat ještě před rokem 1989 a "už vydělal dost peněz na to, aby svůj úspěch začal vracet zpátky". Sběrný dvůr bere jako ukázku toho, co tím myslí. Smolka – doktor přírodních věd a obdivovatel Tomáše Bati – je v Ekoltesu Hranice předsedou představenstva. Vedle toho se živí servisem solárních elektráren a instalacemi malých fotovoltaických panelů, největší peníze vydělal před deseti lety prodejem svojí polygrafické firmy Smoza. Ekoltes je firma, která patří městu a Smolka ji řídí jen jako manažer. Sběrný dvůr bude platit město a kraj z dotací na odpadové hospodářství, pro nynější návrh hlasovalo 21 z 23 zastupitelů, projekt má tedy širokou podporu. Plán je takový, že do jara příštího roku by stavba měla mít všechna povolení tak, aby mohla být do roku 2019 hotová….“

„Na Morave chcú postaviť neuveriteľné zberné suroviny
1. 3. 2017
....S nápadom prišiel František Smolka, nový predseda predstavenstva mestskej firmy Ekoltes, ktorá zabezbečuje služby mestu Hranice na Morave. F. Smolka v minulosti podnikal s fotovoltaikou a záľubu v obnoviteľných zdrojoch prejavil aj po nástupe do vedenia technických služieb.
V spolupráci s architektmi Ondřejom Chybíkom a Michalom Krištofom vznikol unikátny projekt, ktorý okrem nápaditého a dobre fungujúceho prevádzkového riešenia povyšuje triedenie odpadu na zážitok....“
Nepochybujeme o inteligenci našich čtenářů, proto oba výše uvedené články ponecháváme bez komentáře.

Pro srovnání se můžeme podívat, jak podobné problémy řeší jinde. Uvádíme jeden z řady příkladů:
„5.11.2013, Novojičínský deník: Nový separační dvůr za 12 milionů mohou místní využívat zdarma:
Výstavba probíhala od roku 2012 do letošního června a náklady dosáhly téměř 12 milionů korun. Nicméně 85 procent nákladů na stavbu uhradila unijní dotace, dalších pět procent bylo zaplaceno ze státního rozpočtu, a město tak zaplatilo pouze něco přes jeden milion korun.“
Celý článek:
https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-lidem-v-novem-jicine-slouzi-novy-separacni-dvur-20131104.html

Pokorný M.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

"Bohatý ekolog postaví na Moravě chrám odpadu"
Rozhodnutí zastupitelstva o výstavbě uváděného nesmyslného sběrného dvoru jsem nikde nenašel.Poradí mi někdo kde to rozhodnutí hledat? Jsem asi naivní, ale nemělo by o tom rozhodnout zastupitelstvo?
Joska

Anonymní řekl(a)...

Joskovi:
Už mi to taky vrtalo hlavou. Zastupitelstvo prý to neprojednávalo, tak to není ani v rozpočtu města.

Anonymní řekl(a)...

Tak si říkám kam to v tom našem městě spěje. Městskému Ekoltesu šéfuje nějaký prýbohatý ekolog. Aspoň to o sobě vyžvaní v novinách Ekoltesu. Po městu chce maličkost jenom neví jestli ta maličkost bude 80 nebo 90 a nakonec možná 100 milionů. Jsem obyčejná ženská a stačilo by mi kdyby se nejdříve daly dohromady chodníky, cesty, zeleň, tedy to, za co Ekoltesu platíme, a aby se dal do pořádku sběrný dvůr. Ale tak, jak to dokázali například v tom Jičíně. Za jeden milion. Za návrh zadlužit město (protože i Ekoltes je město) 50miliony a pravděpodobně více (jak nenápadně naznačuje) by se pan Smolka měl stydět.

Anonymní řekl(a)...

Jak si vysvětlit návrh nového sběrného dvoru předložený panem Smolkou? Mám na mysli to spojení sběrného dvoru, kanceláří, možná i technického zázemí Ekoltesu a já nevím čeho ještě dalšího, protože to nebylo nikde pořádně vysvětleno ani na zastupitelstvu, natož občanům města.
Jasné ale je, jaké předpoklady by měla plnit stavba kanceláří a s čím je třeba počítat u činností spojených se sběrem všech druhů odpadů, které se soustřeďují ve sběrném dvoru. Sběrný dvůr, to je intenzívní pohyb osobních a nákladních aut i práce nějakých mechanismů pro manipulaci s kontejnery – vysypávání, čistění, opravy – a s tím spojený hluk a přes veškerá preventivní opatření i nečistota a prach… Z toho vyplývá řada dalších otázek – například jak se projekt se svojí složitou konfigurací a obrovskými otevřenými plochami vypořádá s potřebou pravidelného čistění stavby, s rámusem, s větráním kanceláří nad projíždějícími auty, s hlukem doprovázejícím činnost sběrného dvoru, atd? Papír s projektem snese vše, praktický život je ale něco úplně jiného. A v neposlední řadě, jak se projekt vypořádá s blízkostí sídliště? AB

Anonymní řekl(a)...

Ono je to mnohem jednoduší než to vypadá.
Soudruh Smolka zařídí, že město zatne u banky sekyru na 50 mega a z toho mu něco banka ukápne (melouna?)za zprostředkování.
Z hlediska praktického je ta navrhovaná budova blbost jako kráva, neboť je pro manipulaci s hranatými kontejnery krajně nepraktická, její provoz a údržba budou zbytečně drahé (energetické ztráty) a to vše povede k nutnosti přestavět dříve než budou spalceny dluhy. Takže první tunel zakládá na druhý tunel. Takhle se ovčani zadlužit neumí, aby na tom vydělali, na to musí být inteligent co ty hloupé ovce umí pást a stříhat.
Architekt taky bude rád, že našel blbouny co mu umožní realizovat hračičku se kterou by ho jinde plným právem hnali co nejdál.

Anonymní řekl(a)...

Cely problem "betonove spiraly" ,jak to kdosi nazval, vypovida neco i o urovni dodrzovani prachobycejne slusnosti. Ten kdo bez jakekoli predchozi diskuze se zastupiteli i radnimi zada ke zpracovani jednu jedinou variantu stavby za zhruba 100 milionu a tu pak predlozi k jejich schvaleni je, velmi slusne receno, nezdrave sebevedomy.
Olda

Anonymní řekl(a)...

Město má desítky jiných a mnohdy vážnějších problémů k urgentnímu řešení. Ten, kdo předkládá tento předražený návrh řešení jednoho jediného z nich (a doporučuje zadlužit tím město i Ekoltes) asi žije v jiném světě, než většina občanů města.
Olda

Anonymní řekl(a)...

Ke komentáři Oldy:
Stoprocentně souhlasím. Když už je řeč o ekologii, tak kdy a za jaké peníze se vyřeší problém křižovatky u ZŠ 1.máje? Mimo jiné stovky děcek, které by se asi jednou ročně měly projít novým sběrným dvorem chodí denodenně prostorem zamořeným vysokými dávkami výfukových plynů.