29. 12. 2017

V ulicích Hranic stojí nové parkovací automaty, lze platit i kartou

Placené parkování v Hranicích prošlo na konci roku výraznou modernizací. Společnost Ekoltes nainstalovala třináct nových parkomatů. Řidiči budou moci mimo jiné konečně platit kartou.

K výměně parkovacích automatů v Hranicích došlo po jedenácti letech.  
„O nových parkovacích automatech se dá říci, že tvoří jakýsi zárodek chytrého města. Jejich schopnosti jsou totiž výrazně vyšší než u starých parkomatů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Ekoltes František Smolka. Právě firma Ekoltes v současnosti parkovací systém v Hranicích zajišťuje.

Pokračování příspěvku a zdroj zde.

Doplněk redakce Hranických listů.

Pořizovací cena těchto třinácti parkomatů je jeden a půl milionu korun. Celá částka byla uhrazena z rozpočtu města, nutno podotknout, z letošního zisků z parkování.

Jak bylo v minulosti uvedeno, před rokem bylo rozhodnuto, že firma Ekoltes převzala správu parkování.

Rok se sešel s rokem a můžeme bilancovat. Letošní roce se na parkovném v našem městě vybrala částka, přes 3,3 milionů korun. Z toho Ekoltesu připadla částka 1 milion korun na provoz a údržbu, zbylá částka, přes 2,3 milionů korun, je čistý zisk města.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zisk z automatů 3,3 milionů korun?
10 let šel tento zisk do cizích rukou. A město z toho mělo pouze drobné.
Pěkný tunel. Bude za to někdo někdy potrestán?
Občan Hranic

Anonymní řekl(a)...

Ke komentáři z 30.12.2017:
Správná poznámka. Autor článku nám asi na tuto otázku neodpoví. Spíš bychom měli být za informaci od něj vděční. Já jsem se o místní komunální politiku kdysi před 10 lety nezajímal. Může někdo znalý upřesnit, kdo tehdy vlastně rozhodl, že se výběr parkovného na náměstí zadá externí, s městem ekonomicky nesvázané, firmě?

Anonymní řekl(a)...

Proběhlo běžné výběrové řízení. Ekoltes ani nkdo jiný nenabídl lepší podmínky. Zkrátka tehdy to neuměl. Dnes jsme v situaci generála po bitvě. Mě by spíš zajímalo, jestli by teď nebylo na místě zlevnit parkovné, když bude tak velký zisk. Město tu snad není od toho, aby na svých občanech vydělávalo, ale na to, aby jim pomáhalo. Podobné je to i s novými radary. Ty mají za hlavní cíl plnit městskou kasu, bezpečnost je až na druhém místě. Je to zcela zřejmé, protože jsou umístěny na místech, kde k žádným větším problémům nikdy nedošlo.

Anonymní řekl(a)...

Ekoltes od tehdejšího starosty města dostal za úkol předložit svoji nabídku týden před vypršením termínu pro podávání nabídek. To ovlivnilo kvalitu jeho nabídky.

Anonymní řekl(a)...

A schválně, kdo na to poukázal, i díky Hranickým listům, nastartoval diskusi o změně a přispěl ke změně? Radní to nebyli...

Anonymní řekl(a)...

Mi se v původním článku líbí třeba: „Největší změna spočívá v tom, že se do parkomatu zadává SPZ vozidla. Díky tomu už lidé nemusí chodit s lístkem zpátky do auta, stačí když má člověk lístek u sebe,“ vysvětlil František Smolka a stručně okomentoval postup obsluhy nových přístrojů. - jednak si SPZ nepamatuju, zvlášt u aut zaměstnavatele ji nevím nazpaměť a pak je na lístku jasně napsáno, že jej mám dát viditelně za přední sklo. Co je tedy pravda, že lístek nemusím nosit do auta, nebo že má být za sklem? Vypadá to celkově složitější pro obsluhu občanem a možná jednoduší pro obsluhu provozovatele a dohlížitelů. Osobně bych víc ocenil, kdyby místo hlášení docházejícího papíru nebo plného mincovníku něco hlídalo třeba plnost sběrných nádob na tříděný odpad a příslušný technik by problém přijel okamžitě vyřešit.

Anonymní řekl(a)...

Pro zajímavost jsem si stáhl do mobilu aplikaci, kterou se dá platit parkovné. Jednak jsem nepochopil výhodu takové platby (pominu-li dočasnou slevu 30% za používání aplikace), jednak mi málem vyletěly oči z důlků, když jsem si přečetl všeobecné podmínky pro používání. Jen některé lahůdky - musí se uzavřít smlouva, to jde pár kliky z telefonu, ale vypovědět se musí písemně, při registraci musíte vyplnit kromě jména, bydliště, telefonu a e-mailu také datum narození a číslo platební karty, uzavřením smlouvy souhlasíte automaticky s použitím vašich osobních údajů mimo jiné i k zasílání obchodních sdělení, tedy různých reklamních nabídek, poskytnutím vašich osobních údajů partnerům provozovatele.. Spolu s POVINNÝM zadáváním registrační značky při každém parkování je to až do nebe volající snaha o šmírování a buzeraci občanů. Jak dlouho si tohle necháme líbit? Kam až to dojde? Kdo má zájem na této buzeraci?