11. 6. 2013

Z Jurikovy kroniky: Hraničná lúka.

Kde bylo tam bylo, nacházela se v kotlině Valley Moravia Porta dolina, řečena Hranická lúka. Postupně ju osídlili ludé. Pracovití, lehce poddaní a smíření s osudem. A tak si tam žili, pracovali, milovali se, děti měli, občas si užili. A taky kosili a kosili, aby pro dobytek seno a píci měli.
Ale přišla doba zlá. Začalo pršeti a pršeti. A tráva narostla do obrovské výše. I panstvo z toho mělo těžkou hlavu. Všelijací inženýři, magistři a bakaláři špekulovali jak problém řešiti. Dokonce jeden vzdělaný MBA se obával, že přindou Trifidi. Což je tráva nejvyšší a navíc inteligentní. I hrůza nastala. Panstvo na Radnici horečně přemýšlelo jak problém řešiti. I představenstvo (pro neznalé vrcholový manadžment-viz slovník anglický) zakoupilo v té době vrchlovou travní techniku. Manfild, Boš, Porše, a búhví co ještě. Ale marně. Vrcholová technika se dusila, dusili se i vrcholoví manageri. Co dělat?
Vzpoměl si jeden, bez titulu. Děda říkal, že sa tráva kosila. Nástroj se jmenoval kosa. Takové zahnuté železo.
I povolali takové, co uměli s tím nástrojem pracovati. A ejhle, tráva začala mizeti. Najednou bylo všude jasno, vzdušno, a všichni byli spokojeni.
A místní managment. Připsal si odměny za dobře odvedenou práci.
Poučení? Historia říká, že žádné.
Všechny příběhy z z kotliny Valley Moravia  Porta nikde nenajdete. Jen ve svých hlavách.
 Karel Heřman Mexičan Jurik

Nemusíte mě mít rádi. Ale tak to je. S pozdravem Mirek Raindl st.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To je ale bomba! Velmi trefné! Kde na to chodíte?
Z pokoseného města zdraví Radek

Anonymní řekl(a)...

Hezky napsané, jen jestli to ten "manedžment" pochopí.:--)

I.H.

Anonymní řekl(a)...

Nic s nimi nepohne. Ani kritika, ani odlehčené upozornění.
Rozprašte tu partu!
Nové volby! Manželé D.

Anonymní řekl(a)...

Co to prosím má znamenat? Ten "příběh" si odporuje.

Nebudu tu mluvit o tom, že ty pracovité po válce vyhnali ti líní, co tu žili s nimi.

Má výtka je hlavně k tomu, že "A taky kosili a kosili, aby pro dobytek seno a píci měli." - jenže dobytek tu není. Jsou tu paneláky, které tu nechala postavit jedna strana, která tu vládla. A z pastvin, udělali prérii, kde pěstovali pšenici pro velký sovětský svaz.

Věc se má ta, že lidi tu žijí líní a neschopní. A to ne na radnici, ale právě ti u jejihž pozemků je neposečená tráva. Někteří majitelé (i těch paneláků) se o své okolí dokáží postarat. Ti neschopní nadávají na radnici.

R.R.

Anonymní řekl(a)...

Doporučuji RR, aby před tím, než příště začne plácat hlouposti nejdříve příspěvek, který kritizuje, dočetl až do konce. Možná se mu vyjeví to, co měl autor článku na mysli. Záleží to ovšem ještě na tom, jestli je RR vůbec schopen ve své zaslepenosti přemýšlet.
JN

Anonymní řekl(a)...

Podle RR jedna strana nechala v Hranicích postavit paneláky. Kde by tak dnes asi polovina obyvatel v Hranicích bydlela?

Anonymní řekl(a)...

Je to pěkně napsáno. Proč by si občané měli kosit trávu kolem svých domů,jako za reálného socialismu, když bylo vše naše. Teď, když máme tržní ekomomiku a ta vše vyřeší za nás,tak to dělat memusíme, protože kolem baráků to není naše. Nebo je? Proč Ekoltes soustavně kosí trávu v objektu byv. Vojenské Akademie a proč nekosí trávu kolem domů občanů? Toť otázka. Asi vojáci lépe platí. A co občané platí malé daně? Co sloučili na radici "ministerstva" tak to začíná stát ve městě
za .....! Nebo je to ustálený stav? Už by ta banda potřebovala z radnice vymést, včetně vedoucích odborů a tajemníka. Už tam smrdí nějak moc dlouho.
Dlouholetý občan Klousek.

Anonymní řekl(a)...

Četl jsem dobře. Autor má problém s cizími slovíčky (stejně i občas já). kotlina kotlina moravská kotlina dolina.

A má problém s historií.

A povolina Hranic by bydlela tam, kde bydlí druhá polovina. V lepším případě na místech, kde stavají ty barevné hnusy. (Přitom některá sídliště by vypadala i vkusně, kdyby se renovovala v decentních barvách). Možná by někteří měli i zahrádky a tam drobná hospodářská zvířata, která by trávu spotřebovala (a ti občané by byli rádi, že se nají nejenom zvířata, ale posléze i oni sami).

Můžete si vybrat. Beton nebo tráva. Já jsem pro trávu a je mi jedno jak vysokou. Dnes má tráva cca 20 °C, beton cca 60 °C.

R.R.

Anonymní řekl(a)...

Tráva 20°, beton 60°a mozek RR, podle toho zmatku, který tady napsal už asi horkem vyschl.
Pepan